Danska köttbullar
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Danska köttbullar

Danska köttbullar

med kokt potatis och gräddstuvad spetskål

Härlig mysmat som kommer att slukas av hela familjen. Supersaftiga, krispiga köttbullar med kokt potatis och rostade rödbetor. Köttbullarna får ett spännande twist av att kryddas med timjan. Den ljuvliga gräddsåsen med spetskål och persilja fulländar denna fantastiska måltid. Ikväll blir det inte några rester!

Taggar:
Barnvänlig
Allergener:
Mjölk

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.

Tillagningstid30 minuter
20 minuter
NivåMedel

Ingredienser

Antal portioner

2

Rödbeta

500

Potatis

1

Lök

250

Blandfärs

1

Torkad timjan

150

Förskuren spetskål

1

Kruspersilja

1

Matlagningsgrädde

(Innehåller Mjölk)

4

Kycklingbuljong

Ingår inte i din leverans

1

Ägg (steg 3)

1

Mjölk (steg 3)

1

Vetemjöl (steg 3)

½

Salt (steg 3)

1

Smör (steg 5)

1

Vetemjöl (steg 5)

1

Salt (steg 5)

Smör (steg 4)

sideBannerName

Näringsvärden

Energi (kcal)905 kcal
Energi (kJ)3785 kJ
Fett50.58 g
varav mättat26.1 g
Kolhydrater73.59 g
varav socker20.7 g
Protein38.18 g
Salt4.9 g

Köksredskap

Bakplåt
Stekpanna
Kastrull

Instruktioner

Rosta rödbeta
1

Sätt ugnen på 240°C/220°C varmluft. Skär rödbeta (oskalad) i 2 cm klyftor, och placera dem på en plåt med bakplåtspapper. Blanda med lite olivolja*, salt* och peppar*. Rosta i toppen av ugnen i 25-30 min, eller tills mjuka.

Koka potatis
2

Koka upp en medelstor kastrull med saltat vatten*. Koka potatis i 10-12 min, eller tills de enkelt kan delas med en kniv. Spara lite kokvatten [1 dl | 2 dl], häll av resten och lägg tillbaka potatis i kastrullen. Smaka av med en nypa salt* och peppar* och ställ åt sidan med lock på.

Förbered grönsaker & färs
3

Finhacka lök. Finhacka persilja. Blanda blandfärs, lök, timjan, ägg* [1 st | 2 st], mjölk* [1 msk | 2 msk], vetemjöl* [1 msk | 2 msk] och salt* [½ tsk | 1 tsk] i en stor skål. Rulla 1 msk av färsen till en köttbulle, placera den på en tallrik och fortsätt med resten av färsen - ca 3 per person.

Stek köttbullar
4

Hetta upp en klick smör* i en stor stekpanna på medelhög värme. Stek köttbullar i 10-12 min, eller tills de är genomstekta och har fin stekyta. Ställ åt sidan på en tallrik. VIKTIGT: Köttet är färdiglagat när det är genomstekt och utan inslag av rosa.

Koka sås
5

Tillsätt smör* [1 msk | 2 msk] och vetemjöl* [1 msk | 2 msk] i stekpannan som användes till köttbullarna. Rör om tills smöret har smält. Tillsätt sparat kokvatten, kycklingbuljong, matlagningsgrädde och spetskål. Sjud i 3-4 min under omrörning tills såsen har tjocknat. Tillsätt salt* [1 tsk | 2 tsk], en generös nypa peppar* och hälften av persiljan. TIPS: Tillsätt en skvätt vatten om såsen är för tjock.

Servera
6

Lägg upp kokt potatis, rostad rödbeta, och köttbullar på tallrikar. Skeda över sås på potatis. Garnera rödbeta med resterande persilja.