Härlig mysmat som kommer att slukas av hela familjen. Supersaftiga, krispiga köttbullar med kokt potatis och rostade rödbetor. Köttbullarna får ett spännande twist av att kryddas med timjan. Den ljuvliga gräddsåsen med spetskål och persilja fulländar denna fantastiska måltid. Ikväll blir det inte några rester!
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
2
Rödbeta
500
Potatis
1
Lök
250
Blandfärs
1
Torkad timjan
150
Förskuren spetskål
1
Kruspersilja
1
Matlagningsgrädde
(Innehåller Mjölk)
4
Kycklingbuljong
1
Ägg (steg 3)
1
Mjölk (steg 3)
1
Vetemjöl (steg 3)
½
Salt (steg 3)
1
Smör (steg 5)
1
Vetemjöl (steg 5)
1
Salt (steg 5)
Smör (steg 4)
Sätt ugnen på 240°C/220°C varmluft. Skär rödbeta (oskalad) i 2 cm klyftor, och placera dem på en plåt med bakplåtspapper. Blanda med lite olivolja*, salt* och peppar*. Rosta i toppen av ugnen i 25-30 min, eller tills mjuka.
Koka upp en medelstor kastrull med saltat vatten*. Koka potatis i 10-12 min, eller tills de enkelt kan delas med en kniv. Spara lite kokvatten [1 dl | 2 dl], häll av resten och lägg tillbaka potatis i kastrullen. Smaka av med en nypa salt* och peppar* och ställ åt sidan med lock på.
Finhacka lök. Finhacka persilja. Blanda blandfärs, lök, timjan, ägg* [1 st | 2 st], mjölk* [1 msk | 2 msk], vetemjöl* [1 msk | 2 msk] och salt* [½ tsk | 1 tsk] i en stor skål. Rulla 1 msk av färsen till en köttbulle, placera den på en tallrik och fortsätt med resten av färsen - ca 3 per person.
Hetta upp en klick smör* i en stor stekpanna på medelhög värme. Stek köttbullar i 10-12 min, eller tills de är genomstekta och har fin stekyta. Ställ åt sidan på en tallrik. VIKTIGT: Köttet är färdiglagat när det är genomstekt och utan inslag av rosa.
Tillsätt smör* [1 msk | 2 msk] och vetemjöl* [1 msk | 2 msk] i stekpannan som användes till köttbullarna. Rör om tills smöret har smält. Tillsätt sparat kokvatten, kycklingbuljong, matlagningsgrädde och spetskål. Sjud i 3-4 min under omrörning tills såsen har tjocknat. Tillsätt salt* [1 tsk | 2 tsk], en generös nypa peppar* och hälften av persiljan. TIPS: Tillsätt en skvätt vatten om såsen är för tjock.
Lägg upp kokt potatis, rostad rödbeta, och köttbullar på tallrikar. Skeda över sås på potatis. Garnera rödbeta med resterande persilja.