Festlig BBQ-lax och ranchdressing
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Festlig BBQ-lax och ranchdressing

Festlig BBQ-lax och ranchdressing

med majs- och jordnötssalsa och kålsallad

Lax spelar huvudrollen i kvällens festmåltid, som bjuder på lyxiga ingredienser och smaker. Vi rostar klyftpotatis med BBQ-krydda och toppar laxfilé med BBQ-sås och smör innan vi ugnssteker den. Sedan serverar vi lax och potatis med en krämig kålsallad med morot och aioli, en underbar majssalsa med knapriga jordnötter och söta körsbärstomater och ranchdressing med färsk gräslök.

Taggar:
Glutenfri
Allergener:
Ägg
Senap
Mjölk
Fisk
Sulfiter
Jordnötter

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.

Tillagningstid30 minuter
20 minuter
NivåLätt

Ingredienser

Antal portioner

500 g

Potatis

5 g

BBQ-kryddmix

(Innehåller Ägg Kan innehålla Ägg)

1 portionspåse

Gräslök

50 g

Majonnäs

(Innehåller Senap, Ägg)

75 ml

Gräddfil

(Innehåller Mjölk)

400 g

Laxfilé

(Innehåller Fisk)

60 g

BBQ-sås

(Innehåller Sulfiter, Senap)

40 g

Aioli

(Innehåller Ägg, Senap)

1 st

Morot, Julienne

150 g

Kålmix

125 g

Körsbärstomater

1 burk

Majs

20 g

Saltade jordnötter

(Innehåller Jordnötter Kan innehålla Sesam, Nötter)

½ st

Rödlök

1 portionspåse

Bladpersilja

Ingår inte i din leverans

½ tsk

Salt (steg 1)

¼ tsk

Salt (steg 2)

1 msk

Smör (steg 3)

½ tsk

Salt (steg 3)

1 msk

Olivolja (steg 4)

¼ tsk

Salt (steg 4)

1 msk

Olivolja (steg 5)

¼ tsk

Salt (steg 5)

1 msk

Vatten (steg 5)

sideBannerName

Näringsvärden

Energi (kJ)5829 kJ
Energi (kcal)1393 kcal
Fett94.6 g
varav mättat19.1 g
Kolhydrater81.3 g
varav socker28.5 g
Protein53.9 g
Salt6.8 g

Köksredskap

Bakplåt
Stekpanna
Ugnsform

Instruktioner

Rosta potatis
1

Värm ugnen till 240 °C/220 °C (varmluft).

Skär potatis (oskalad) i 2 cm breda klyftor och placera dem på en plåt [2 plåtar, 4P] med bakplåtspapper.

Blanda med olivolja, BBQ-kryddmix, salt [1/2 tsk | 1 tsk] och en nypa peppar.

Rosta i ugnen i 25–35 min, eller tills gyllene.

Blanda ranchdressing
2

Under tiden, finhacka gräslök.

Blanda gräddfil, majonnäs, gräslök, salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] och en nypa peppar i en liten skål och ställ åt sidan.

Ugnsstek lax
3

Skär smör [1 msk | 2 msk] i kuber.

Torka av lax med hushållspapper och krydda med salt [1/2 tsk | 1 tsk].

Placera den med skinnsidan ner i en ugnsform med bakplåtspapper. Bre med BBQ-sås och toppa med smörkuber.

Tillaga i ugnen i 15–20 min, eller tills genomstekt.

TIPS: Laxen är färdiglagad när köttet är ogenomskinligt i mitten.

Blanda majssalsa
4

Under tiden, häll av majs.

Hetta upp en skvätt olivolja i en medelstor stekpanna på medelhög värme. Stek majs i 4–5 min, eller tills lätt brynt.

Halvera körsbärstomater.

Finhacka rödlök [1/2 st, 2P] och persilja.

Blanda majs, körsbärstomater, rödlök, persilja, jordnötter, olivolja [1 msk | 2 msk], salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] och en nypa peppar i en medelstor skål.

Blanda kålsallad
5

Blanda aioli, vatten [1 msk | 2 msk], olivolja [1 msk | 2 msk], salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] och en nypa peppar i en medelstor skål.

Vänd ner kålmix och morot och ställ åt sidan.

Servera
6

Lägg upp lax på ett serveringsfat och toppa med resterande smör från ugnsformen.

Servera med BBQ-potatis, ranchdressing, kålsallad och majssalsa.