Lax spelar huvudrollen i kvällens festmåltid, som bjuder på lyxiga ingredienser och smaker. Vi rostar klyftpotatis med BBQ-krydda och toppar laxfilé med BBQ-sås och smör innan vi ugnssteker den. Sedan serverar vi lax och potatis med en krämig kålsallad med morot och aioli, en underbar majssalsa med knapriga jordnötter och söta körsbärstomater och ranchdressing med färsk gräslök.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
500 g
Potatis
5 g
BBQ-kryddmix
(Innehåller Ägg Kan innehålla Ägg)
1 portionspåse
Gräslök
50 g
Majonnäs
(Innehåller Senap, Ägg)
75 ml
Gräddfil
(Innehåller Mjölk)
400 g
Laxfilé
(Innehåller Fisk)
60 g
BBQ-sås
(Innehåller Sulfiter, Senap)
40 g
Aioli
(Innehåller Ägg, Senap)
1 st
Morot, Julienne
150 g
Kålmix
125 g
Körsbärstomater
1 burk
Majs
20 g
Saltade jordnötter
(Innehåller Jordnötter Kan innehålla Sesam, Nötter)
½ st
Rödlök
1 portionspåse
Bladpersilja
½ tsk
Salt (steg 1)
¼ tsk
Salt (steg 2)
1 msk
Smör (steg 3)
½ tsk
Salt (steg 3)
1 msk
Olivolja (steg 4)
¼ tsk
Salt (steg 4)
1 msk
Olivolja (steg 5)
¼ tsk
Salt (steg 5)
1 msk
Vatten (steg 5)
Värm ugnen till 240 °C/220 °C (varmluft).
Skär potatis (oskalad) i 2 cm breda klyftor och placera dem på en plåt [2 plåtar, 4P] med bakplåtspapper.
Blanda med olivolja, BBQ-kryddmix, salt [1/2 tsk | 1 tsk] och en nypa peppar.
Rosta i ugnen i 25–35 min, eller tills gyllene.
Under tiden, finhacka gräslök.
Blanda gräddfil, majonnäs, gräslök, salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] och en nypa peppar i en liten skål och ställ åt sidan.
Skär smör [1 msk | 2 msk] i kuber.
Torka av lax med hushållspapper och krydda med salt [1/2 tsk | 1 tsk].
Placera den med skinnsidan ner i en ugnsform med bakplåtspapper. Bre med BBQ-sås och toppa med smörkuber.
Tillaga i ugnen i 15–20 min, eller tills genomstekt.
TIPS: Laxen är färdiglagad när köttet är ogenomskinligt i mitten.
Under tiden, häll av majs.
Hetta upp en skvätt olivolja i en medelstor stekpanna på medelhög värme. Stek majs i 4–5 min, eller tills lätt brynt.
Halvera körsbärstomater.
Finhacka rödlök [1/2 st, 2P] och persilja.
Blanda majs, körsbärstomater, rödlök, persilja, jordnötter, olivolja [1 msk | 2 msk], salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] och en nypa peppar i en medelstor skål.
Blanda aioli, vatten [1 msk | 2 msk], olivolja [1 msk | 2 msk], salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] och en nypa peppar i en medelstor skål.
Vänd ner kålmix och morot och ställ åt sidan.
Lägg upp lax på ett serveringsfat och toppa med resterande smör från ugnsformen.
Servera med BBQ-potatis, ranchdressing, kålsallad och majssalsa.