Lax spelar huvudrollen i kvällens festmåltid, som bjuder på lyxiga ingredienser och smaker. Vi rostar klyftpotatis med BBQ-krydda och toppar laxfilé med BBQ-sås och smör innan vi ugnssteker den. Sedan serverar vi lax och potatis med en krämig kålsallad med morot och aioli, en underbar majssalsa med knapriga jordnötter och söta körsbärstomater och ranchdressing med färsk gräslök.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
125 g
Körsbärstomater
75 ml
Gräddfil
(Innehåller Mjölk)
150 g
Kålmix
50 g
Majonnäs
(Innehåller Senap, Ägg)
20 g
Saltade jordnötter
(Innehåller Jordnötter Kan innehålla Sesam, Nötter)
1 paket
Laxfilé
(Innehåller Fisk)
5 g
BBQ-kryddmix
(Innehåller Ägg Kan innehålla Ägg)
500 g
Potatis
60 g
BBQ-sås
(Innehåller Sulfiter, Senap)
1 burk
Majs
40 g
Aioli
(Innehåller Ägg, Senap)
½ st
Rödlök
1 st
Morot, Julienne
1 portionspåse
Gräslök
1 portionspåse
Bladpersilja
½ tsk
Salt till potatis
¼ tsk
Salt till dressing
1 msk
Smör till fisk
½ tsk
Salt till fisk
1 msk
Olja till salsa
¼ tsk
Salt till salsa
1 msk
Vatten till slaw
1 msk
Olja till slaw
¼ tsk
Salt till slaw
Värm ugnen till 240 °C/220 °C (varmluft).
Skär potatis (oskalad) i 2 cm breda klyftor och placera dem på en plåt med bakplåtspapper.
Blanda med en skvätt olivolja, BBQ-kryddmix, salt och en nypa peppar.
Rosta i ugnen i 25–35 min, eller tills gyllene.
Under tiden, finhacka gräslök.
Blanda gräddfil, majonnäs, gräslök, salt och en nypa peppar i en liten skål och ställ åt sidan.
Skär smör i kuber.
Torka av lax med hushållspapper och krydda med salt.
Placera lax med skinnsidan ner i en ugnsform med bakplåtspapper. Bre med BBQ-sås och toppa med smörkuber.
Tillaga i ugnen i 15–20 min, eller tills genomstekt.
TIPS: Laxen är färdiglagad när köttet är ogenomskinligt i mitten.
Under tiden, häll av majs.
Hetta upp en medelstor stekpanna på medelhög värme. Stek majs i 4–5 min, eller tills lätt brynt.
Halvera körsbärstomater.
Finhacka rödlök och persilja.
Blanda majs, körsbärstomater, rödlök, persilja, jordnötter, olivolja, salt och en nypa peppar i en medelstor skål.
Blanda aioli, vatten, olivolja, salt och en nypa peppar i en medelstor skål.
Vänd ner kålmix och morot och ställ åt sidan.
Lägg upp lax på ett serveringsfat och toppa med resterande smör från ugnsformen.
Servera med BBQ-potatis, ranchdressing, kålsallad och majssalsa.