I kväll frestar vi med en fantastisk allt i ett-rätt med massor av färger och smaker. Kvällens spännande mexikanska kycklingbowl innehåller kyckling med smält gouda, ris kokt med mexikanska kryddor, salsa med tomat, majs, rödlök, oregano och lime och en ljuvlig guacamole. Vi toppar vår härliga kycklingbowl med svalkande crème fraiche och het sriracha och serverar den med tortillachips.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
300 g
Kycklingbröstfilé, BBQ-marinerad
1 st
Avokado
150 ml
Crème fraiche
(Innehåller Mjölk)
½ st
Rödlök
37.5 g
Tortillachips
(Kan innehålla Mjölk)
2 st
Tomat
1 portionspåse
Oregano
50 g
Riven gouda
(Innehåller Mjölk)
10 g
Sriracha
5 g
Tex-Mex
1 st
Lime
½ st
Vitlöksklyfta
150 g
Långkornigt vitt ris
½ burk
Majs
¼ tsk
Salt (steg 1)
½ msk
Smör (steg 2)
3 dl
Vatten (steg 2)
½ tsk
Salt (steg 2)
¼ tsk
Salt (steg 4)
Värm ugnen till 200 °C/180 °C (varmluft).
Lägg över kyckling på en plåt med bakplåtspapper.
Krydda den med salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] på båda sidor och stek i ugnen i 15–18 min, eller tills genomstekt.
VIKTIGT: 1) Tvätta händer och köksredskap noggrant efter hantering av rå kyckling. 2) Den är färdiglagad när köttet inte längre är rosa i mitten.
Hetta upp smör [½ msk | 1 msk] i en stor stekpanna på medelvärme.
Fräs Tex-Mex i 30 sek, eller tills väldoftande.
Tillsätt vatten [3 dl | 51/2 dl] och koka upp.
Rör i ris och salt [½ tsk | 1 tsk], sänk till medellåg värme och sjud under lock i 14 min.
Ta av kastrullen från värme och låt vila under lock i 10 min.
TIPS: Riset ska ångkoka, så tjuvkika inte!
Under tiden, häll av majs [1/2 burk, 2P].
Tärna tomat i 1 cm stora bitar.
Finhacka rödlök [1/2 st, 2P].
Grovhacka oregano.
Skär lime i klyftor.
Blanda tomat, majs, rödlök, oregano och en generös skvätt limesaft i en skål. Tillsätt eventuellt en skvätt olivolja. Krydda med salt och peppar.
Finhacka eller pressa vitlök [1/2 st, 2P].
Halvera och kärna ur avokado. Gröp ur med en sked och lägg i en medelstor skål.
Tillsätt hälften av crème fraiche, vitlök, en generös skvätt limesaft, salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] och en nypa peppar och mosa med en gaffel tills lent.
Riv färdig kyckling i strimlor med två gafflar.
Toppa varm kyckling med gouda och låt den smälta.
Lägg upp ris i skålar och toppa med kyckling, salsa och avokado crema.
Servera med tortillachips [½ paket, 2P].
Ringla över crème fraiche och sriracha [1/2 paket, 2P].
TIPS: Skippa sriracha eller använd mindre om du inte tycker om stark mat.