Köttbullar, potatis och en krämig sås är en klassiker som är svår att motstå. Vår version av denna populära rätt är precis lika god, men vi har gett de traditionella komponenterna en ny twist. Vi smaksätter våra köttbullar på fläskfärs med oregano och serverar dem med gyllenrostade pommes, stekta haricots verts och en ljuvlig crème fraiche-sås med gräslök och vitlök. En ny favorit för hela familjen!
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
250 g
Fläskfärs
75 ml
Crème fraiche
(Innehåller Mjölk)
4 g
Kycklingbuljong
12.5 g
Ströbröd
(Innehåller Gluten, Vete)
500 g
Potatis
1 st
Vitlöksklyfta
1 portionspåse
Gräslök
½ g
Torkad oregano
150 g
Haricots verts
½ tsk
Salt till potatis
1
Ägg till köttbullar
¼ tsk
Salt till köttbullar
¼ tsk
Salt till grönsaker
1 msk
Smör till stekning
½ dl
Vatten till sås
¼ tsk
Salt till sås
Värm ugnen till 240 °C/220 °C (varmluft).
Skär potatis (oskalad) i 1 cm tunna pommes och placera dem på en plåt med bakplåtspapper.
Blanda med olivolja, salt och en nypa peppar.
Rosta i ugnen i 25–35 min, eller tills gyllene och mjuka.
TIPS: Använd fler plåtar om det blir för trångt.
Blanda fläskfärs, ägg, ströbröd, oregano och salt i en stor skål.
Rulla färsen till köttbullar (4 per person) med fuktiga händer och placera dem på en plåt med bakplåtspapper.
Tillaga i ugnen i 10–12 min, eller tills brynta och genomstekta, när det återstår 15 min av potatisens tillagningstid.
VIKTIGT: Köttbullar är färdiglagade när de inte längre är rosa i mitten.
Under tiden, finhacka gräslök.
Finhacka eller pressa vitlök.
Ansa haricots verts.
Hetta upp en skvätt olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.
Stek haricots verts och salt i 3–4 min, eller tills mjuka. Ställ åt sidan på en tallrik och håll varma.
TIPS: Tillsätt en skvätt vatten i pannan för att påskynda tillagningsprocessen.
Hetta upp smör i samma stekpanna på medelvärme.
Fräs vitlök i 30 sek.
Tillsätt kycklingbuljong, crème fraiche, vatten, salt och en nypa peppar och sjud i 2 min, tills något tjocknat.
Rör ner gräslök precis innan servering.
Lägg upp pommes, haricots verts och köttbullar på tallrikar.
Toppa köttbullar med gräslökssås.