Superenkla och jättegoda recept för alla tidpunkter på dagen. Receptkort med 4 steg och portionerade ingredienser för 2-4 personer ingår. Ostfondue är en perfekt plockrätt att samlas runt när man vill umgås och har tid att njuta av maten. Vi lagar vår fondue på klassisk schweizisk gruyèreost och mornaysås och serverar den med rostad potatis och svamp, krutonger, päron och prosciutto att doppa i.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
200 g
Mornaysås
(Innehåller Mjölk)
100 g
Prosciutto
250 g
Ciabatta
(Innehåller Korn, Gluten, Vete Kan innehålla Sesam)
200 g
Champinjoner
300 g
Potatis
1 st
Vitlöksklyfta
12 ml
Vitvinsvinäger
(Innehåller Sulfiter)
1 portionspåse
Timjan
1 st
Päron
100 g
Riven gruyère
(Innehåller Mjölk)
¼ tsk
Salt till potatis
¼ tsk
Salt till svamp
4 msk
Mjölk till sås
¼ tsk
Salt till bröd
Värm ugnen till 240 °C/220 °C (varmluft).
Skär potatis (oskalad) i 2 cm stora bitar och placera dem på en plåt med bakplåtspapper. Blanda med en skvätt olivolja, salt och en nypa peppar. Rosta i ugnen i 25–35 min, eller tills gyllene.
Halvera, kärna ur och skär päron i tunna skivor.
Finhacka eller pressa vitlök.
Plocka timjanblad.
Halvera svamp och placera på ena halvan av en ny plåt med bakplåtspapper. Blanda med en skvätt olivolja, vitlök, salt och en nypa peppar.
Skär ciabatta i 2 cm stora bitar. Placera ciabatta på andra halvan av plåten och blanda med en skvätt olivolja, timjan, salt och en nypa peppar.
Rosta svamp och krutonger i ugnen 10–12 min, eller tills gyllene.
Under tiden, riv gruyère grovt.
När det återstår 5 min av potatisens tillagningstid, hetta upp mornaysås i en medelstor kastrull på medellåg värme tills såsen sjuder, 1–2 min.
Sänk till låg värme och rör ner gruyère, mjölk och vitvinsvinäger tills smält. Krydda med en nypa peppar och ta av kastrullen från värme.
Häll över fondue i en liten skål (värm i mikron om det behövs).
Placera skålen i mitten på en stor skärbräda och placera krutonger, potatis, svamp, päron och prosciutto runt om.
TIPS: Vik prosciutto fint för en ännu mer aptitretande presentation.