Redo att känna dig som en fransk mästerkock för en dag? I kväll lagar vi nämligen ugnsstekt kycklingfilé i en krämig dragonsås med crème fraiche och senap som serveras med potatis lyonnaise. Om du inte är bekant med detta tillbehör är det helt enkelt ugnsstekt potatis i skivor med karamelliserad lök, som har sitt ursprung i Lyon – Frankrikes okrönta mathuvudstad. Päronens friska sötma blir ett perfekt komplement till den peppriga rucolan i dagens sallad.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
150 ml
Crème fraiche
(Innehåller Mjölk)
300 g
Kycklingbröstfilé
500 g
Potatis
½ st
Rosmarin
15 g
Senap
(Innehåller Senap)
40 g
Rucola
1 st
Lök
2 g
Citronpeppar
1 st
Päron
1 portionspåse
Dragon
½ tsk
Salt till potatis
½ msk
Olja till karamelliserad lök
2 msk
Vatten till karamelliserad lök
½ tsk
Socker till karamelliserad lök
¼ tsk
Salt till karamelliserad lök
½ msk
Olja till stekning
¼ tsk
Salt till kött
½ dl
Vatten till sås
¼ tsk
Salt till sås
¼ tsk
Salt till sallad
½ msk
Olja till sallad
Värm ugnen till 240 °C/220 °C (varmluft).
Skär potatis (oskalad) i 1 cm tunna skivor.
Grovhacka rosmarinsblad.
Placera potatis på en plåt med bakplåtspapper. Blanda med en skvätt olivolja, salt, rosmarin och en nypa peppar.
Rosta i ugnen i 25–35 min, eller tills mjuk.
TIPS: Använd fler plåtar om det blir för trångt.
Skär lök i tunna skivor.
Hetta upp olivolja i en stor stekpanna på medelvärme. Stek lök i 5–6 min, tills mjuk.
Tillsätt vatten, socker och salt. Rör om och koka i 3–5 min, eller tills karamelliserad. Ställ åt sidan.
Under tiden, hetta upp olivolja i en ny stor stekpanna på medelhög värme.
Tillsätt kyckling och krydda med salt och citronpeppar. Stek i 2 min per sida, eller tills brynt.
Placera den på en plåt med bakplåtspapper och tillaga i ugnen i 11–12 min, eller tills genomstekt.
VIKTIGT: 1) Tvätta händer och köksredskap noggrant efter hantering av rå kyckling. 2) Den är färdiglagad när köttet inte längre är rosa i mitten.
Grovhacka dragonblad.
Hetta upp stekpannan som användes till kycklingen (torka inte ur den) på medellåg värme. Tillsätt crème fraiche, vatten, senap, salt och dragon.
Sjud i 2–3 min, tills genomvarmt. Håll varmt tills servering.
Skölj rucola.
Halvera, kärna ur och skär päron i tunna skivor.
Blanda rucola, päron, salt och olivolja i en stor skål.
Vänd potatis med karamelliserad lök precis innan servering.
Lägg upp kyckling, potatis och sallad på tallrikar.
Toppa kyckling med dragonsås.