Ugnsbakad lax är otroligt lätt att laga, smakar fantastiskt och imponerar garanterat på middagsgästerna. Vi toppar laxfilén med smörkuber som smälter i ugnen och ger fisken extra smak medan vi lagar krämigt potatismos med vitlök och steker haricots verts och schalottenlök med en touch av citron. En underbar bearnaisesås fulländar denna kulinariska höjdpunkt.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
400 g
Laxfilé
(Innehåller Fisk)
500 g
Bakpotatis
2 st
Vitlöksklyfta
1 st
Schalottenlök
150 g
Haricots verts
½ st
Citron
40 g
Rucola
1 st
Päron
40 g
Valnötter
(Innehåller Nötter Kan innehålla Sesam, Jordnötter)
160 g
Bearnaisesås
(Innehåller Mjölk)
1 msk
Smör (steg 1)
½ tsk
Salt (steg 1)
3 msk
Mjölk (steg 2)
½ tsk
Salt (steg 2)
1 msk
Olivolja (steg 3)
¼ tsk
Salt (steg 3)
1 msk
Smör (steg 4)
2 msk
Vatten (steg 5)
Värm ugnen till 220 °C/200 °C (varmluft).
Skär smör [1 msk | 2 msk] i kuber.
Torka av lax med hushållspapper och krydda med salt [1/2 tsk | 1 tsk] och en nypa peppar.
Placera den med skinnsidan ner i en ugnsform med bakplåtspapper och toppa med smörkuber.
Tillaga i ugnen i 15–20 min, eller tills genomstekt.
VIKTIGT: Laxen är färdiglagad när köttet är ogenomskinligt i mitten..
Koka upp en medelstor kastrull med saltat vatten.
Skala och tärna potatis i 2 cm stora bitar. Skala vitlök.
Koka potatis och vitlök i 11–13 min, eller tills de enkelt kan delas med en kniv.
Häll av vattnet och mosa potatis och vitlök tillsammans med mjölk [3 msk | 6 msk], salt [1/2 tsk | 1 tsk] och en nypa peppar i kastrullen. Ställ åt sidan under lock.
TIPS: Tillsätt en klick smör för att göra moset extra krämigt.
Under tiden, skölj rucola.
Halvera, kärna ur och skär päron i tunna skivor.
Grovhacka valnötter.
Blanda rucola, päron, valnötter, olivolja [1 msk | 2 msk], salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] och en nypa peppar i en mellanstor skål. Ställ åt sidan.
Ansa haricots verts.
Skär schalottenlök i tunna skivor.
Halvera citron [1/2 st, 2P].
Hetta upp en skvätt olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.
Stek haricots verts och schalottenlök i 3–4 min, eller tills mjuka.
Tillsätt citronsaft [1 msk | 2 msk] och smör [1 msk | 2 msk] och vänd runt.
TIPS: Tillsätt en skvätt vatten i pannan för att påskynda tillagningsprocessen.
Hetta upp bearnaisesås och vatten [2 msk | 4 msk] i en medelstor kastrull på medelhög värme. Sjud i 1 min, eller tills genomvarmt.
Servera lax på ett stort fat och toppa med resterande smör från ugnsformen.
Servera vitlöksmos, bearnaisesås, sallad och haricots verts i separata skålar vid sidan av.