Franskinspirerad lax och bearnaisesås
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Franskinspirerad lax och bearnaisesås

Franskinspirerad lax och bearnaisesås

med vitlöksmos och päron- & valnötssallad

Ugnsbakad lax är otroligt lätt att laga, smakar fantastiskt och imponerar garanterat på middagsgästerna. Vi toppar laxfilén med smörkuber som smälter i ugnen och ger fisken extra smak medan vi lagar krämigt potatismos med vitlök och steker haricots verts och schalottenlök med en touch av citron. En underbar bearnaisesås fulländar denna kulinariska höjdpunkt.

Taggar:
Snabb
Glutenfri
Allergener:
Fisk
Nötter
Mjölk

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.

Tillagningstid25 minuter
20 minuter
NivåLätt

Ingredienser

Antal portioner

400 g

Laxfilé

(Innehåller Fisk)

500 g

Bakpotatis

2 st

Vitlöksklyfta

1 st

Schalottenlök

150 g

Haricots verts

½ st

Citron

40 g

Rucola

1 st

Päron

40 g

Valnötter

(Innehåller Nötter Kan innehålla Sesam, Jordnötter)

160 g

Bearnaisesås

(Innehåller Mjölk)

Ingår inte i din leverans

1 msk

Smör (steg 1)

½ tsk

Salt (steg 1)

3 msk

Mjölk (steg 2)

½ tsk

Salt (steg 2)

1 msk

Olivolja (steg 3)

¼ tsk

Salt (steg 3)

1 msk

Smör (steg 4)

2 msk

Vatten (steg 5)

sideBannerName

Näringsvärden

Energi (kJ)5529 kJ
Energi (kcal)1321 kcal
Fett95.1 g
varav mättat24.8 g
Kolhydrater64.5 g
varav socker13.6 g
Protein52.6 g
Salt4.1 g

Köksredskap

Stekpanna
Ugnsform
Kastrull

Instruktioner

Ugnsbaka lax
1

Värm ugnen till 220 °C/200 °C (varmluft).

Skär smör [1 msk | 2 msk] i kuber. 

Torka av lax med hushållspapper och krydda med salt [1/2 tsk | 1 tsk] och en nypa peppar.

Placera den med skinnsidan ner i en ugnsform med bakplåtspapper och toppa med smörkuber.

Tillaga i ugnen i 15–20 min, eller tills genomstekt.

VIKTIGT: Laxen är färdiglagad när köttet är ogenomskinligt i mitten.. 

Laga mos
2

Koka upp en medelstor kastrull med saltat vatten.

Skala och tärna potatis i 2 cm stora bitar. Skala vitlök.

Koka potatis och vitlök i 11–13 min, eller tills de enkelt kan delas med en kniv.

Häll av vattnet och mosa potatis och vitlök tillsammans med mjölk [3 msk | 6 msk], salt [1/2 tsk | 1 tsk] och en nypa peppar i kastrullen. Ställ åt sidan under lock.

TIPS: Tillsätt en klick smör för att göra moset extra krämigt.

Blanda sallad
3

Under tiden, skölj rucola.

Halvera, kärna ur och skär päron i tunna skivor.

Grovhacka valnötter.

Blanda rucola, päron, valnötter, olivolja [1 msk | 2 msk], salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] och en nypa peppar i en mellanstor skål. Ställ åt sidan.

Stek haricots verts
4

Ansa haricots verts.

Skär schalottenlök i tunna skivor.

Halvera citron [1/2 st, 2P].

Hetta upp en skvätt olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.

Stek haricots verts och schalottenlök i 3–4 min, eller tills mjuka.

Tillsätt citronsaft [1 msk | 2 msk] och smör [1 msk | 2 msk] och vänd runt.

TIPS: Tillsätt en skvätt vatten i pannan för att påskynda tillagningsprocessen.

Värm bearnaisesås
5

Hetta upp bearnaisesås och vatten [2 msk | 4 msk] i en medelstor kastrull på medelhög värme. Sjud i 1 min, eller tills genomvarmt.

Servera
6

Servera lax på ett stort fat och toppa med resterande smör från ugnsformen.

Servera vitlöksmos, bearnaisesås, sallad och haricots verts i separata skålar vid sidan av.