En kall kväll är det härligt att samlas runt middagsbordet och njuta av en värmande soppa. Denna rustika variant mättar med morot, palsternacka och cannelinibönor och serveras med karamelliserad lök och rostad baguette med gruyère.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
1 st
Rödlök
12 ml
Balsamvinäger
(Innehåller Sulfiter)
1 st
Morot
1 st
Palsternacka
1 paket
Cannelinibönor
4 g
Grönsaksbuljong
(Innehåller Selleri)
25 ml
Sojasås
(Innehåller Vete, Soja, Gluten)
1 portionspåse
Timjan
100 g
Riven gruyère
(Innehåller Mjölk)
1 st
Baguette
(Innehåller Gluten, Vete Kan innehålla Sesam)
1 portionspåse
Gräslök
½ msk
Olja till karamelliserad lök
2 msk
Vatten till karamelliserad lök
½ tsk
Socker till karamelliserad lök
¼ tsk
Salt till karamelliserad lök
1 msk
Olja till stekning
6 dl
Vatten till soppa
½ tsk
Salt till soppa
1 msk
Smör till bröd
Värm ugnen till 220 °C/200 °C (varmluft).
Skär rödlök i tunna skivor.
Hetta upp olivolja i en stor stekpanna på medelvärme.
Stek rödlök i 6–8 min, tills mjuk.
Under tiden, skala och riv morot och palsternacka grovt.
Häll av cannelinibönor.
Hetta upp olivolja i en stor kastrull på medelhög värme.
Stek morot och palsternacka i 2–3 min, eller tills de mjuknar.
Tillsätt balsamvinäger, vatten, socker och salt till stekpannan med lök och stek i ytterligare 3–5 min, eller tills karamelliserat.
Tillsätt vatten, cannelinibönor, grönsaksbuljong, sojasås, timjankvist, salt och en nypa peppar till kastrullen.
Koka upp och sjud sen på medelvärme i 3–4 min, eller tills grönsakerna är mjuka. Ta av från värme och kasta timjankvisten.
Använd en stavmixer eller stationär mixer för att mixa soppan till en slät konsistens.
TIPS: Mosa soppan till en rustik konsistens med en potatispress om du inte har en mixer.
Under tiden, grovhacka gräslök.
Skär baguette i tunna skivor och bre med ett tunt lager smör.
Toppa brödskivor med gruyère och hälften av gräslöken.
Placera brödskivor på en plåt med bakplåtspapper och rosta i ugnen i 6–8 min, eller tills krispiga och rostade.
Häll upp soppa i skålar och toppa med resterande gräslök och karamelliserad lök.
Servera med gruyèretoast.