Gratinerad zucchini
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Gratinerad zucchini

Gratinerad zucchini

med mjuk guacamole och pico de gallo

Låt hela familjen vara med och laga mat ikväll, vi ska nämligen laga en massa gott. Vi kokar ris med ljuvliga kryddor och blandar det sen med svarta bönor. Vi gratinerar zucchini med smakrik goudaost. Och vi är inte färdiga än, vi svänger också ihop en härlig guacamole, en fantastisk pico de gallo, och en syrlig limeyoghurt.

Taggar:
Vegetarisk
Glutenfri
Allergener:
Selleri
Mjölk

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.

Tillagningstid35 minuter
30 minuter
NivåMedel

Ingredienser

Antal portioner

1

Lök

4

Grönsaksbuljong

(Innehåller Selleri)

4

Panamat

2

Zucchini

2

Tomat

1

Avokado

½

Röd chili

1

Koriander

½

Svarta bönor

½

Lime

50

Riven gouda

(Innehåller Mjölk)

150

Långkornigt vitt ris

1

Yoghurt

(Innehåller Mjölk)

Ingår inte i din leverans

¼

Socker (steg 3)

3

Vatten (steg 1)

1

Olivolja (steg 1)

¼

Salt (steg 1)

sideBannerName

Näringsvärden

Energi (kcal)750 kcal
Energi (kJ)3140 kJ
Fett30.7 g
varav mättat11.8 g
Kolhydrater83.2 g
varav socker14.3 g
Protein22.4 g
Salt2.7 g

Köksredskap

Bakplåt
Rivjärn
Kastrull

Instruktioner

Koka ris
1

Värm ugnen till 240°C/220°C (varmluft).

Finhacka lök. Hetta upp olivolja [1 msk | 2 msk] i en medelstor kastrull på medelhög värme. Fräs hälften av löken i 2-3 min, eller tills mjuk. 

Tillsätt vatten [3 dl | 6 dl] och koka upp. Rör i ris, Panamat, grönsaksbuljong och salt [1/4 tsk I 1/2 tsk], sänk till medellåg värme och sjud under lock i 10 min. 

Ta av kastrullen från värme och låt vila under lock i 10 min. 

TIPS: Riset ska ångkoka, så tjuvkika inte! 

Baka zucchini
2

Under tiden, halvera zucchini på längden och placera på en plåt med bakplåtspapper.

Gnid in olivolja, krydda med en nypa salt och peppar och lägg dem med den skurna sidan ner.

Baka i ugnen i 15-20 min, tills brynt och mör. 

Gör pico de gallo
3

Under tiden, finhacka tomat.

Grovhacka koriander.

Kärna ur och finhacka chili [½ st, 2P].

Skär lime [½ st, 2P] i klyftor.

Blanda tomat, resterande lök, en skvätt limejuice, socker [1/4 tsk | 1/2 tsk] och hälften av koriander i en liten skål. Krydda med salt och peppar.

Gör guacamole
4

Halvera och kärna ur avokado, och gröp ur avokadokött med en sked.

Mosa avokado, en nypa salt och peppar i en medelstor skål. Tillsätt eventuellt en skvätt olivolja.

Blanda yoghurt, en skvätt limejuice, en nypa salt och peppar i en liten skål.

Skölj svarta bönor [½ paket, 2P].

Rör ner svarta bönor i det färdiga riset.

Gratinera zucchini
5

När zucchini är mör, sätt ugnen på grill.

Vänd zucchini, toppa med ost och gratinera tills osten har smält och är lätt brynt, 2-3 min.

Servera
6

Lägg upp ris i skålar. 

Toppa med pico de gallo, guacamole, zucchini och limedressing. 

Garnera med resterande koriander och chili.

Servera med resterande limeklyftor.

TIPS: Skippa chili eller använd mindre om du inte tycker om stark mat.