Samla hela familjen runt middagsbordet och bjud på en härlig matupplevelse! Har du inte lagat helstekt kyckling förut? Oroa dig inte – det är faktiskt inte alls komplicerat. Vi fyller kycklingen med citron och timjan, och sen sköter den sig själv i ugnen medan vi rostar potatis, morot och fänkål och vispar ihop en oemotståndlig gräddsås med smak av rödvin. Festmåltiden fulländas med en äppel- och kålsallad med senapsdressing och sprödstekta haricots verts med mandlar.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
1100 g
Hel kyckling
½ st
Citron
½ portionspåse
Timjan
1 st
Fänkål
2 st
Morot
500 g
Potatis
150 g
Haricots verts
20 g
Mandlar
(Innehåller Nötter Kan innehålla Råg, Sesam, Spelt, Vete, Korn, Gluten, Havre, Jordnötter)
150 g
Kålmix
1 st
Äpple
12 g
Grov senap
(Innehåller Senap)
1 paket
Matlagningsgrädde
(Innehåller Mjölk)
60 g
Rödvinssås
(Innehåller Sulfiter)
10 g
Kycklingfond
2 msk
Olivolja (steg 1)
1 tsk
Salt (steg 1)
½ tsk
Salt (steg 2)
1 msk
Olivolja (steg 3)
¼ tsk
Salt (steg 3)
¼ tsk
Salt (steg 5)
Ta ut kycklingen från kylskåpet 30 min innan tillagning. Värm ugnen till 220 °C/200 °C (varmluft).
Torka kyckling torr med hushållspapper och ringla över olivolja [2 msk | 4 msk]. Krydda med salt [1 tsk | 2 tsk] både på ut- och insidan. Skär citron [1/2 st, 2P] i klyftor.
Fyll kyckling med citron och timjan [1/2 paket, 2P] och placera den på en plåt med bakplåtspapper. Rosta i ugnen i 45–55 min, eller tills genomstekt. Kycklingen är tillagad när skyn är klar vid tillskärning.
TIPS: Låt kyckling vila i 20 min innan servering.
VIKTIGT: Tvätta händer och köksredskap noggrant efter hantering av rå kyckling.
Skär potatis och morot (oskalade) i 2 cm stora bitar.
Halvera och skär fänkål i klyftor.
Placera rotfrukter och fänkål på en plåt [2 plåtar, 4P] med bakplåtspapper.
Blanda med olivolja, salt [1/2 tsk | 1 tsk] och en generös nypa peppar.
Sätt in i ugnen när det återstår 35 min av kycklingens tillagningstid och rosta resterande tid, eller tills mjuka.
Under tiden, kärna ur och tärna äpple i 1 cm stora bitar.
Blanda senap, olivolja [1 msk | 2 msk], salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] och en nypa peppar i en medelstor skål.
Tillsätt äpple och kålmix till skålen och vänd runt precis innan servering.
Hetta upp matlagningsgrädde, rödvinssås och kycklingfond i en medelstor kastrull på medelvärme.
Koka i 2–3 min. Ställ åt sidan och håll varmt.
TIPS: Tillsätt sky från kyckling för extra smak.
Grovhacka mandlar. Ansa haricots verts.
Hetta upp en skvätt olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme när det återstår 15 min av kycklingens tillagningstid.
Stek haricots verts och mandlar i 3–4 min, eller tills haricots verts är mjuka. Krydda med salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] och en nypa peppar.
TIPS: Tillsätt en skvätt vatten till stekpannan för att framskynda tillagningsprocessen.
Lägg kyckling på ett uppläggningsfat.
Lägg rostade rotfrukter, haricots verts och mandlar och sallad i separata skålar.
Häll upp sås i en kanna eller skål.