.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
4
Dukkah-njuta
25
Vitvinsvinäger
250
Matlagningsgrädde
(Innehåller Mjölk)
Grönsaksbuljong
450
Blomkål
1
Fänkål
100
Potatis
1
Lök
2
Vitlöksklyfta
Chiliflakes
1
Bladpersilja
½
Ciabatta
20
Hasselnötter
(Innehåller Nötter)
1.33
Smör
4
Vatten
Sätt ugnen på 200°C. Skär blomkål i små buketter och placera på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över olja* och krydda med salt* och peppar*. Baka in i ugnen i 15 min.
Skala och tärna potatis i 1 cm stora bitar. Grovhacka lök, fänkål och vitlök. Hetta upp smör* och en skvätt olivolja* i en stor kastrull. Stek potatis, lök, fänkål och vitlök i 5 min. Krydda med en nypa salt* och peppar*. Tillsätt dukkah, en nypa chili flakes (stark!), vitvinsvinäger, samt grönsaksbuljong och stek i ytterligare 10 min. VIKTIGT: Ta det lugnt med chilin och tillsätt mer efterhand så det inte blir för starkt.
Lägg den bakade blomkålen i kastrullen och rör om. Sänk till medelvärme och rör i matlagningsgrädde och vatten* [4 dl, 2 pers | 8 dl, 4 pers]. Låt sjuda under lock i 15 min. Rör om emellanåt.
Medan soppan sjuder, finhacka persilja (spara några blad till garnering). Blanda persiljan tillsammans med olivolja* [2 msk, 2 pers | 4 msk, 4 pers], en nypa salt* och peppar* i en skål. Dela ciabatta [1/2 st, 2 pers] i fyra delar och bre persiljeoljan på alla skärytor. Rosta i ugnen i 7-8 min tills de fått färg och är krispiga.
Grovhacka hasselnötter och rosta dem i en torr stekpanna på hög värme, ca 3-4 min.
När soppan har kokat klart, blanda den till slät konsistens med en stavmixer eller i en blender. Sleva upp soppan i djupa skålar, toppa med rostade hasselnötter, persiljeblad och varm ciabatta vid sidan av.