Fastnar ni också i tacosträsket varje fredag? Överraska familjen med en festlig fiskrätt! Vi ugnssteker lax med smör och honung- och senapsdressing och serverar den med en ljummen potatissallad med crème fraiche, majonnäs och dill. Kvällens tillbehör blir en lyxig sallad med päron, rödbeta, rucola och gyllenrostade hasselnötter.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
250 g
Laxfilé
(Innehåller Fisk)
20 g
Honung- & senapsdressing
(Innehåller Sulfiter, Ägg, Senap)
500 g
Potatis
1 portionspåse
Dill
25 g
Majonnäs
(Innehåller Senap, Ägg)
75 ml
Crème fraiche
(Innehåller Mjölk)
40 g
Rucola
½ st
Rödbetor, förkokta
20 g
Hasselnötter
(Innehåller Nötter Kan innehålla Sesam, Spelt, Vete, Korn, Havre, Jordnötter, Råg)
1 st
Päron
½ st
Citron
¼ tsk
Salt (steg 3)
1 msk
Smör (steg 3)
½ tsk
Salt (steg 5)
½ tsk
Socker (steg 5)
1 msk
Olivolja (steg 5)
Värm ugnen till 220 °C/200 °C (varmluft).
Koka upp en medelstor kastrull med saltat vatten.
Tärna potatis (oskalad) i 2 cm stora bitar.
Koka potatis i 11–13 min, eller tills de enkelt kan delas med en kniv.
Häll av vattnet och krydda potatis med en nypa salt och peppar. Sätt åt sidan under lock.
Under tiden, halvera, kärna ur och skär päron i tunna skivor.
Finhacka dill.
Skölj rucola.
Halvera citron [1/2 st, 2P].
Tärna rödbeta [1/2 st, 2P] i 1 cm stora bitar.
Grovhacka hasselnötter.
Torka av lax med hushållspapper och krydda med salt [1/4 tsk | 1/2 tsk].
Tärna smör [1 msk | 2 msk] i små bitar.
Placera lax med skinnsidan ner i en ugnsform med bakplåtspapper. Toppa med honung- och senapsdressing och smörbitar.
Placera hasselnötter på en plåt med bakplåtspapper.
Tillaga lax och hasselnötter i ugnen i 9–10 min, eller tills lax är genomstekt och hasselnötter rostade.
TIPS: Laxen är färdiglagad när köttet är ogenomskinligt i mitten.
Under tiden, blanda citronsaft [1 msk | 2 msk], salt [1/4 tsk | 1/2 tsk], socker [1/2 tsk | 1 tsk] och olivolja [1 msk | 2 msk] i en stor skål.
Vänd ner päron, rödbeta, rucola och hasselnötter i skålen med dressing precis innan servering.
Vänd potatis med crème fraiche, majonnäs, dill, salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] och en nypa peppar.
Lägg upp krämig potatis, päronsallad och lax på tallrikar.
Toppa lax med resterande sås från ugnsformen.