I kväll tillagar vi sej med ett täcke av panko och pumpafrön som blir gyllene och knaprigt i ugnen. Krämigt rotmos och rostade morötter med persilja blir smarriga tillbehör och vi serverar hela härligheten med en gräddig sås.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
250 g
Sej
(Innehåller Fisk)
25 g
Pankoströbröd
(Innehåller Gluten, Vete)
500 g
Bakpotatis
2 st
Morot
75 ml
Matlagningsgrädde
(Innehåller Mjölk)
1 st
Rotselleri
(Innehåller Selleri)
1 paket
Pumpakärnor
(Kan innehålla Spelt, Jordnötter, Sesam, Vete, Havre, Nötter, Korn, Kamut, Råg)
4 g
Grönsaksbuljong
(Innehåller Selleri)
1 portionspåse
Bladpersilja
3 msk
Mjölk till mos
½ tsk
Salt till mos
¼ tsk
Salt till panering
1.5 msk
Olja till panering
¼ tsk
Salt till fisk
½ dl
Vatten till sås
¼ tsk
Salt till sås
Värm ugnen till 220 °C/200 °C (varmluft).
Koka upp en stor kastrull med saltat vatten.
Skär morot (oskalad) i 1 cm tjocka bitar på diagonalen och placera dem på en plåt med bakplåtspapper.
Blanda med en skvätt olivolja och en nypa salt och peppar.
Rosta i ugnen i 20–30 min, eller tills mjuka.
Under tiden, skala och tärna potatis och rotselleri i 2 cm stora bitar.
Koka potatis och rotselleri i 11–13 min, eller tills de enkelt kan delas med en kniv.
Häll av vattnet, och mosa potatis och rotselleri tillsammans med mjölk, salt och en nypa peppar i kastrullen.Ställ åt sidan under lock.
TIPS: Tillsätt en klick smör för att göra moset extra krämigt.
Grovhacka pumpakärnor.
Blanda pumpakärnor, panko, salt och olivolja i en liten skål.
Torka av fisk med hushållspapper och krydda med salt och en nypa peppar.
Toppa med pankoblandning och pressa försiktigt fast den på fisken.
När det återstår 10 min av morötternas tillagningstid, placera fisk på andra sidan av plåten.
Tillaga i ugnen i 8–10 min, eller tills fisk är genomstekt och panko gyllene.
TIPS: Fisken är klar när fiskköttet är vitt/ogenomskinligt och lätt faller isär.
TIPS: Använd fler plåtar om det blir för trångt.
Under tiden, hetta upp en liten kastrull på medelhög värme.
Tillsätt vatten, grönsaksbuljong, matlagningsgrädde, salt och en nypa peppar och sjud i 1–2 min, tills genomvarmt.
Riv persiljeblad i grova bitar.
Vänd morötter med persilja i en medelstor skål precis innan servering. Tillsätt eventuellt en klick smör.
Lägg upp rotsellerimos, morötter och fisk på tallrikar.
Toppa fisk med sås.