Har du testat att laga potatismos med cannelinibönor förut? De har en mild och god smak och gör moset extra krämigt och mättande. Resultat blir ett perfekt tillbehör till kvällens stekta lax, som vi serverar med en smakrik och gräddig sås med rökt paprikapulver och chiliflakes. De friska smakerna från äpple och kålrabbi gifter sig fint tillsammans med persilja i en sallad som gör middagen komplett.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
2 st
Vitlöksklyfta
½ paket
Cannelinibönor
250 g
Laxfilé
(Innehåller Fisk)
4 g
Rökt paprikapulver
1 paket
Matlagningsgrädde
(Innehåller Mjölk)
½ g
Chiliflakes
4 g
Grönsaksbuljong
(Innehåller Selleri)
1 portionspåse
Bladpersilja
½ st
Kålrabbi, vit
1 st
Äpple
500 g
Potatis
3 msk
Mjölk (steg 1)
½ tsk
Salt (steg 1)
½ msk
Olivolja (steg 3)
¼ msk
Olivolja (steg 4)
¼ tsk
Salt (steg 4)
2 msk
Vatten (steg 5)
Koka upp en medelstor kastrull med saltat vatten.
Skala och tärna potatis i 2 cm stora bitar.
Skala vitlök.
Häll av och skölj cannelinibönor [1/2 paket, 2P].
Koka potatis, bönor och vitlök i 11–13 min, eller tills de enkelt kan delas med en kniv.
Häll av vattnet och mosa potatis, bönor och vitlök med mjölk [3 msk | 6 msk], salt [½ tsk | 1 tsk] och en nypa peppar i kastrullen. Ställ åt sidan under lock.
TIPS: Tillsätt en klick smör för att göra moset extra krämigt.
Under tiden, skala och skär kålrabbi [1/2 st, 2P] i 1/2 cm tunna stavar.
Halvera, kärna ur och skär äpple i tunna skivor.
Finhacka persilja.
Hetta upp olivolja [1/2 msk | 1 msk] i en stor stekpanna på medelhög värme.
Torka av lax med hushållspapper och krydda med en nypa salt.
Stek med skinnsidan ner i 3–4 min.
Vänd laxen och stek i ytterligare 3–5 min, eller tills gyllene och genomstekt.
Lägg över på en tallrik och håll varm.
TIPS: Laxen är färdiglagad när köttet är ogenomskinligt i mitten.
Blanda kålrabbi, äpple, persilja, olivolja [1/4 msk | 1/2 msk], salt [1/4 tsk | 1/2 tspk] och peppar i en medelstor skål.
Hetta upp samma stekpanna (torka inte ur den) på medelhög värme.
Tillsätt rökt paprikapulver, matlagningsgrädde, vatten [2 msk | 4 msk], grönsaksbuljong, chili flakes [1/2 paket, 2P] och en nypa salt och sjud i 1–2 min, eller tills genomvarmt.
TIPS: Skippa chili eller använd mindre om du inte tycker om stark mat.
Lägg upp cannelini- och potatismos, lax och kålrabbisallad på tallrikar.
Toppa lax med rökt paprika-sås.