Za'atar är en kryddblandning med örter som är vanlig i Mellanöstern och tahini är en pasta på sesamfrön från samma område. I kväll använder vi dem som smaksättare i en härlig kycklingrätt med massor av goda grönsaker. Vi panerar kyckling i panko, ägg och za'atar och steker den gyllene och krispig medan vi rostar morot och palsternacka med spiskummin. Vi vänder de färdiga rotfrukterna i en sallad med kålmix och citronsaft och serverar vår middag med en krämig dippsås på yoghurt, vitlök och tahini.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
280 g
Kycklinginnerfilé
50 g
Pankoströbröd
(Innehåller Gluten, Vete)
8 g
Za'atar
(Innehåller Sesam)
25 g
Tahini
(Innehåller Sesam)
1 st
Vitlöksklyfta
½ st
Citron
2 st
Morot
1 st
Palsternacka
4 g
Spiskummin, malen
150 g
Kålmix
75 ml
Yoghurt
(Innehåller Mjölk)
½ tsk
Salt (steg 1)
½ tsk
Salt (steg 2)
1 st
Ägg (steg 3)
¼ tsk
Socker (steg 2)
½ tsk
Salt (steg 5)
¼ tsk
Salt (steg 3)
2 msk
Vatten* (steg 2)
1 msk
Olivolja (steg 4)
Värm ugnen till 240 °C/220 °C (varmluft).
Tärna morot och palsternacka (oskalade) i 2 cm stora bitar.
Placera dem på en plåt [2 plåtar, 4P] med bakplåtspapper, och blanda med olivolja, salt [1/2 tsk | 1 tsk], spiskummin och en nypa peppar.
Rosta i ugnen i 20–30 min, eller tills mjuka.
Under tiden, finhacka eller pressa vitlök.
Blanda yoghurt, salt [1/2 tsk | 1 tsk], socker [1/4 tsk | 1/2 tsk], vitlök, tahini och vatten [2 msk | 4 msk] i en liten skål. Ställ åt sidan.
Krydda kyckling med salt.
Vispa ägg [1 st | 2 st] i en djup tallrik.
Blanda panko, salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] och za'atar i en ny djup tallrik.
Vänd kyckling i ägg och sen i panko. Placera på en tallrik.
TIPS: Om du inte har ägg kan du använda 2 msk mjölk.
VIKTIGT: Tvätta händer och köksredskap noggrant efter hantering av rå kyckling.
När det återstår 10 min av rotfrukternas tillagningstid, hetta upp en stor stekpanna på medelhög värme och tillsätt olivolja så det täcker pannan.
Stek kyckling i 3–4 min per sida, eller tills gyllene och genomstekt. Lägg över till en tallrik med hushållspapper.
TIPS: Tillsätt extra olivolja vid behov.
TIPS: Kycklingen är färdiglagad när köttet inte längre är rosa i mitten.
Under tiden, halvera citron [1/2 st, 2P].
Blanda citronsaft [1 msk | 2 msk] och salt [1/2 tsk | 1 tsk] i en stor skål.
Tillsätt kål och vänd runt.
Låt färdiga rotfrukter svalna något och vänd sedan ner dem i salladen.
TIPS: Tillsätt eventuellt en skvätt olivolja till salladen.
Lägg upp rotfruktssallad och kyckling på tallrikar.
Servera med tahinidipp.