I kväll står en lättlagad kycklingrätt med massor av spännande smaker på menyn. Vi steker kyckling med vår egen kryddblandning Jorden Runt, och serverar med za'atar-ris. Till det bjuder vi på en fräsch gurksallad med citron, och fulländar smakupplevelsen med tahinidressing och färsk dill.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
4
Jorden Runt
(Innehåller Ägg, Senap)
300
Strimlad kycklingbröstfilé
150
Långkornigt vitt ris
4
Kycklingbuljong
1
Dill
25
Tahini
(Innehåller Sesam)
50
Majonnäs
(Innehåller Senap, Ägg)
12.5
Honung
½
Citron
1
Gurka
1
Rödlök
8
Za'atar
(Innehåller Sesam)
2.5
Vatten (steg 1)
½
Salt (steg 1)
1
Vatten* (steg 2)
¼
Salt (steg 3)
1
Vatten (steg 3)
1
Smör (steg 3)
Koka upp en medelstor kastrull med vatten [21/2 dl | 5 dl].
Rör i ris, kycklingbuljong och salt [½ tsk | 1 tsk], sänk till medellåg värme och sjud under lock i 11 min.
Ta av kastrullen från värme och låt vila under lock i 10 min.
TIPS: Riset ska ångkoka, så tjuvkika inte.
Skär lök i tunna klyftor.
Krydda kyckling med Jorden Runt, salt och peppar.
Hetta upp en skvätt olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.
Stek kyckling och lök i 4–5 min, tills genomstekt och brynt.
Tillsätt vatten [1 msk | 2 msk] till stekpannan, rör om ordentligt och ta av från värmen.
VIKTIGT: 1) Tvätta händer och köksredskap noggrant efter hantering av rå kyckling. 2) Den är färdiglagad när köttet inte längre är rosa i mitten.
Under tiden, skär gurka i tunna halvmånar.
Halvera citron [1/2 st, 2P].
Blanda gurka, citronsaft [2 tsk | 4 tsk], en nypa salt och peppar i en medelstor skål. Tillsätt eventuellt en skvätt olivolja.
Blanda tahini, honung [1/2 paket, 2P], majonnäs, vatten [1 msk | 2 msk], en nypa salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] och peppar i en liten skål.
Rör ner za'atar och smör [1 msk | 2 msk] i ris precis innan servering.
Lägg upp ris, kyckling och gurka på tallrikar.
Ringla över tahinidressing.
Garnera med riven dill.