Ikväll gör vi en underbar mexikansk bönbowl, en fantastisk allt i allt maträtt, med massor av spännande ingredienser. Vi börjar med att koka ris tillsammans med vitlök. Medan riset kokar gör vi en knaprig jordnötssalsa med chili och sesamfrö, och så steker vi kidneybönor med rödlök och Tex-Mex kryddor och gör pico de gallo. Sedan bygger vi vår bowl med ris, bönor, pico de gallo, jordnötssalsa och avokado, och så toppar vi med limeyoghurt och koriander.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
2
Vitlöksklyfta
150
Basmatiris
1
Tomat
1
Rödlök
1
Lime
1
Koriander
1
Avokado
20
Saltade jordnötter
(Innehåller Jordnötter Kan innehålla Sesam, Nötter)
1
Kidneybönor
1
Chiliflakes
10
Sesamfrön
(Innehåller Sesam Kan innehålla Nötter, Jordnötter)
5
Tex-Mex
½
Tomatpuré
75
Yoghurt
(Innehåller Mjölk)
½
Olivolja (steg 1)
3
Vatten (steg 1)
½
Salt (steg 1)
1
Olivolja (steg 3)
1
Socker (steg 3)
1
Olivolja (steg 4)
1
Vatten (steg 4)
½
Salt (steg 4)
½
Socker (steg 4)
Finhacka eller pressa vitlök. Hetta upp olivolja [1/2 msk I 1 msk] i en kastrull på medelhög värme. Fräs hälften av vitlöken i 30 sek. Tillsätt vatten [3 dl | 6 dl] och koka upp. Rör i ris och salt [½ tsk | 1 tsk], sänk till låg värme och sjud under lock i 10 min. Ta av från värme och låt vila under lock i 10 min tills riset är mjukt och vattnet har absorberats. TIPS: Riset ska ångkoka, så tjuvkika inte!
Finhacka tomat och rödlök. Skär lime i klyftor. Finhacka hälften av koriandern (spara resten till garnering). Halvera och kärna ur avokado. Gröp ur med en sked, och skär i tunna skivor. Grovhacka jordnötter. Skölj kidneybönor under kallt vatten.
Hetta upp olivolja [1 msk | 2 msk] i en stekpanna på medelhög värme. Stek jordnötter i 2-3 min eller tills lätt rostade. Tillsätt resterande vitlök och en nypa chili flakes, och stek i 1 min. Ta stekpannan av värme, och rör i sesamfrön. Låt svalna något, och tillsätt limejuice [1 tsk | 2 msk] och socker [1 tsk | 2 tsk]. Smaka av med salt och peppar och lägg över till en liten skål. TIPS: Skippa chili eller använd mindre om du inte tycker om stark mat.
Hetta upp olivolja [1 msk I 2 msk] i samma stekpanna på medelhög värme. Stek hälften av rödlöken, Tex-Mex och en nypa salt tills löken börjar mjukna, 1-2 min. Tillsätt kidneybönor och tomatpuré [1/2 burk, 2P] och stek i ytterligare i 1-2 min. Rör i resterande chili flakes, vatten [1 dl | 2 dl], salt [1/2 tsk | 1 tsk] och socker [1/2 tsk | 1 tsk]. Sjud i ytterligare 1-2 min, eller tills såsen har tjocknat.
Blanda tomat, resterande rödlök, en generös skvätt limejuice, hackad koriander, en nypa salt och peppar i en medelstor skål. Blanda yoghurt, resterande limejuice och en nypa salt i en liten skål.
Lägg upp ris i skålar. Placera bönor, pico de gallo och avokado ovanpå riset. Krydda avokado med en nypa salt. Ringla över limeyoghurt och toppa med jordnötssalsa. Garnera med korianderblad.