Vi kategoriserar recept som “Klimatsmarta” om de producerar minst 50 % mindre koldioxid än en genomsnittlig måltid från HelloFresh. Du kan hitta mer information i vårt Hjälpcenter.
Ikväll gör vi en underbar bönbowl, en fantastisk allt i allt maträtt, med massor av spännande ingredienser. Vi börjar med att koka ris tillsammans med vitlök. Medan riset kokar gör vi en knapriga chilistekta jordnötter, och så steker vi kidneybönor med Tex-Mex kryddor och chili. Sedan bygger vi vår bowl med ris, bönor, pico de gallo, avokado, chilistekta jordnötter och limeyoghurt.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
2 st
Vitlöksklyfta
1 st
Tomat
1 st
Rödlök
1 st
Lime
1 portionspåse
Koriander
1 st
Avokado
20 g
Saltade jordnötter
(Innehåller Jordnötter Kan innehålla Sesam, Nötter)
1 paket
Kidneybönor
1 g
Chiliflakes
10 g
Sesamfrön
(Innehåller Sesam Kan innehålla Nötter, Jordnötter)
5 g
Tex-Mex
½ burk
Tomatpuré
1 paket
Yoghurt
(Innehåller Mjölk)
150 g
Långkornigt vitt ris
½ msk
Olivolja (steg 1)
2.5 dl
Vatten (steg 1)
½ tsk
Salt (steg 1)
1 msk
Olivolja (steg 3)
1 tsk
Socker (steg 3)
1 msk
Olivolja (steg 4)
1 dl
Vatten (steg 4)
½ tsk
Salt (steg 4)
½ tsk
Socker (steg 4)
Finhacka eller pressa vitlök. Hetta upp olivolja [1/2 msk | 1 msk] i en medelstor kastrull på medelvärme. Fräs vitlök i 30 sek, tills väldoftande.
Tillsätt vatten [21/2 dl | 5 dl], och koka upp. Rör i ris och salt [1/2 tsk | 1 tsk], sänk till medellåg värme och sjud under lock i 11 min.
Ta av från värme och låt vila under lock i 10 min.
TIPS: Riset ska ångkoka, så tjuvkika inte!
Under tiden, finhacka rödlök [½ st, 2P], tomat och koriander.
Skär lime i klyftor.
Halvera avokado, kärna ur, gröp ur med en sked, och skär i tunna skivor.
Grovhacka jordnötter.
Häll av och skölj kidneybönor.
Hetta upp olivolja [1 msk | 2 msk] i en medelstor stekpanna på medelvärme. Stek jordnötter i 2-3 min, tills lätt rostade.
Tillsätt en nypa chili flakes och stek i ytterligare 1 min. Ta stekpannan av värme, och rör i sesamfrön.
Låt svalna något, och rör i limejuice [1 tsk | 2 msk] och socker [1 tsk | 2 tsk]. Smaka av med salt och peppar och lägg över i en liten skål.
TIPS: Skippa chili eller använd mindre om du inte tycker om stark mat.
Hetta upp olivolja [1 msk | 2 msk] i samma stekpannan på medelhög värme.
Stek kidneybönor, tomatpuré [½ burk, 2P], Tex-Mex och en nypa salt i 1-2 min.
Rör i resterande chili flakes, vatten [1 dl | 2 dl], salt [1/2 tsk | 1 tsk] och socker [1/2 tsk | 1 tsk]. Stek i ytterligare 1-2 min, eller tills såsen har tjocknat.
Blanda tomat, rödlök, koriander, en generös skvätt limejuice, en nypa salt och peppar i en medelstor skål.
Blanda yoghurt, resterande limejuice och en nypa salt i en liten skål.
Lägg upp ris i skålar.
Toppa med kidneybönor, pico de gallo, avokado och chilistekta jordnötter.
Krydda avokado med en nypa salt.
Ringla över limeyoghurt.