Är det första gången du hör talas om veracruz-sås? Grattis, då har du en härlig smakupplevelse framför dig! I dagens rätt blir denna mexikanska klassiker med tomat, oliver och jalapeno ett perfekt komplement till cajunkryddad, sprödstekt kolja och fluffigt ris med morot och lime.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
150 g
Basmatiris
5 g
Tex-Mex
1 st
Morot
250 g
Kolja
(Innehåller Fisk)
½ paket
Krossade tomater
1 st
Lök
1 st
Vitlöksklyfta
1 st
Jalapeno
20 g
Kalamataoliver
1 portionspåse
Oregano
4 g
Ay Cajun-ba
(Innehåller Sulfiter)
½ st
Lime
1 msk
Smör (steg 1)
3 dl
Vatten (steg 1)
½ tsk
Salt (steg 1)
1 msk
Olivolja (steg 3)
½ tsk
Socker (steg 3)
¼ tsk
Salt (steg 3)
½ dl
Vatten (steg 3)
Hetta upp smör [1 msk | 2 msk] i en medelstor kastrull på medelvärme.
Fräs Tex-Mex och hälften av Ay Cajun-ba i 30 sek, eller tills väldoftande.
Tillsätt vatten [3 dl | 6 dl] och koka upp. Rör i ris och salt [½ tsk | 1 tsk], sänk till medellåg värme och sjud under lock i 10 min.
Ta av kastrullen från värme och låt vila under lock i 10 min, eller tills riset är mjukt.
TIPS: Riset ska ångkoka, så tjuvkika inte!
Under tiden, finhacka lök.
Finhacka eller pressa vitlök.
Kärna ur och finhacka jalapeno.
Grovhacka oliver [1/2 paket, 2P].
Hetta upp olivolja [1 msk | 2 msk] i en medelstor kastrull på medelvärme.
Stek lök i 3–4 min, eller tills lätt genomskinlig.
Tillsätt vitlök och jalapeno och stek i ytterligare 30 sek.
Rör i vatten [1/2 dl | 1 dl], krossade tomater [1/2 paket, 2P], oliver, socker [1/2 tsk | 1 tsk] och salt [1/4 tsk | 1/2 tsk].
Sjud sås i 7–8 min, tills redo att serveras.
TIPS: Skippa chili eller använd mindre om du inte tycker om stark mat.
Hetta upp en skvätt olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.
Torka av fisk med hushållspapper och krydda med resterande Ay Cajun-ba, en nypa salt och peppar.
Stek i 2–3 min på varje sida, tills gyllene och genomstekt.
VIKTIGT: Fisken är färdiglagad när köttet är ogenomskinligt i mitten.
Unde tiden, plocka oreganoblad.
Riv morot (oskald) grovt.
Skär lime [1/2 st, 2P] i klyftor.
Fluffa upp ris med en gaffel precis innan servering. Krama i limesaft och rör ned morot med riset. Smaka av med salt och peppar.
Lägg upp ris och fisk i djupa tallrikar.
Skeda över veracruz-sås.
Garnera med färsk oregano.