Kyckling brukar vara ett säkert kort som uppskattas av både stora och små familjemedlemmar. Med en gyllene och krispig panering på panko, riven ost och vitlök blir den dessutom ännu godare! Kvällens tillbehör är inspirerade av det grekiska köket, så vi lagar souvlakikryddade pommes och en grekisk sallad med syltad rödlök, persilja, tomat och gurka. En klick aioli blir perfekt att doppa både kyckling och pommes i.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
1 st
Citron
25 g
Pankoströbröd
(Innehåller Gluten, Vete)
1 st
Tomat
1 st
Gurka
300 g
Kycklingbröstfilé
4 g
Souvlaki-kryddmix
500 g
Potatis
1 st
Vitlöksklyfta
20 g
Finriven ost
(Innehåller Mjölk, Ägg)
40 g
Aioli
(Innehåller Ägg, Senap)
½ st
Rödlök
1 portionspåse
Bladpersilja
½ tsk
Salt till potatis
½ tsk
Socker till inläggning
1 msk
Vatten till inläggning
¼ tsk
Salt till inläggning
¼ tsk
Salt till kött
2 msk
Mjöl till panering
¼ tsk
Salt till mjöl
1
Ägg till panering
¼ tsk
Salt till sallad
Värm ugnen till 240 °C/220 °C (varmluft).
Skär potatis (oskalad) i 1 cm tunna pommes och placera dem på en plåt med bakplåtspapper.
Blanda med olivolja, souvlakikrydda, salt och en nypa peppar.
Rosta i ugnen i 25–35 min, eller tills gyllene och mjuka.
TIPS: Använd flera plåtar om det blir för trångt
Halvera citron.
Halvera och skär rödlök i tunna skivor.
Blanda citronsaft, socker, vatten och salt i en medelstor skål.
Vänd rödlök i lagen och ställ åt sidan.
Finhacka eller pressa vitlök.
Lägg kyckling på en tallrik och krydda den med salt.
Blanda mjöl, salt och en nypa peppar i en djup tallrik.
Vispa ägg i en andra djup tallrik.
Blanda panko, riven ost, vitlök och en nypa peppar i en tredje djup tallrik.
Vänd kyckling först i mjöl, sen i ägg och till sist i panko. Placera på en tallrik.
TIPS: Om du inte har ägg kan du använda 2 msk mjölk.
VIKTIGT: Tvätta händer och köksredskap noggrant efter att ha hanterat rå kyckling.
Hetta upp en stor stekpanna på medelhög värme och tillsätt olivolja så det täcker pannan.
Stek kyckling i 3–4 min per sida, eller tills gyllene och genomstekt.
TIPS: Tillsätt extra olivolja vid behov. Lägg över kyckling på en tallrik med hushållspapper.
TIPS: Kycklingen är färdiglagad när köttet inte längre är rosa i mitten.
Skär gurka i tunna halvmånar.
Skär tomat i 1 cm breda klyftor.
Grovhacka persilja.
Häll av lag från rödlök.
Rör ner persilja, tomat, gurka och salt i skålen med rödlök.
Lägg upp kyckling, pommes och sallad på tallrikar.
Servera med en klick aioli.