Har du koll på umami? Det räknas som den femte grundsmaken – efter salt, surt sött och beskt – och har en rund och fyllig smak. Perfekt som smaksättare i såsen i dagens middag – panerad kolja som får en gyllene och krispig yta i stekpannan. Såsen innehåller även ingefära, vitlök och soja och smakar fantastiskt ihop med den stekta fisken och det kokta riset. Vi gör också en färgglad sallad på pak choi, äpple och morot som ett fräscht grönt tillbehör.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
250 g
Kolja
(Innehåller Fisk)
25 g
Pankoströbröd
(Innehåller Gluten, Vete)
1 g
Chiliflakes
50 g
Umamisås
(Innehåller Sesam, Soja, Vete, Gluten, Blötdjur)
12.5 ml
Sojasås
(Innehåller Vete, Soja, Gluten)
1 st
Vitlöksklyfta
½ st
Ingefära
150 g
Långkornigt vitt ris
1 st
Pak choi
1 st
Morot
1 st
Äpple
3 dl
Vatten (steg 1)
½ tsk
Salt (steg 1)
¼ tsk
Salt (steg 3)
1 st
Ägg (steg 3)
1 msk
Olivolja (steg 4)
½ msk
Olivolja (steg 5)
½ dl
Vatten (steg 5)
¼ tsk
Salt (steg 5)
Koka upp en medelstor kastrull med vatten [3 dl | 51/2 dl].
Rör i ris och salt [½ tsk | 1 tsk], sänk till medellåg värme och sjud under lock i 14 min.
Ta av kastrullen från värme och låt vila under lock i 10 min.
TIPS: Riset ska ångkoka, så tjuvkika inte!
Under tiden, grovhacka pak choi.
Halvera, kärna ur och skär äpple i tunna skivor.
Skär morot (oskalad) i tunna stavar.
Lägg grönsaker i en skål och ställ åt sidan.
Vispa ägg [1 st | 2 st] i en djup tallrik.
Blanda panko, salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] och chiliflakes i en ny djup tallrik.
Torka fisk med hushållspapper och krydda med salt.
Vänd fisk först i ägg och sen i panko. Ställ åt sidan på en tallrik.
TIPS: Om du inte har ägg så kan du använda 2 msk mjölk istället.
Hetta upp en stor stekpanna på medelvärme och tillsätt olivolja så det täcker pannan.
Stek fisk i 2–3 min per sida, eller tills gyllene och genomstekt.
Under tiden, riv oskalad ingefära [1/2 st, 2P] och vitlök.
Ställ fisk åt sidan på en tallrik med hushållspapper.
TIPS: Fisken är klar när fiskköttet är ogenomskinligt och lätt faller isär.
Stäng av värmen (eftersom pannan fortfarande är varm) och tillsätt olivolja [1/2 msk | 1 msk].
Stek ingefära och vitlök i 1–2 min, eller tills väldoftande.
Tillsätt vatten [1/2 dl | 1 dl], umamisås och sojasås [1/2 paket, 2P] och sjud i 1–2 min, eller tills genomvarmt.
Vänd grönsaker med salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] i skålen precis innan servering.
TIPS: Tillsätt eventuellt en skvätt olivolja till salladen.
Lägg upp ris, sallad och sås på tallrikar.
Toppa sås med fisk.