Dagens fiskrätt med asiatisk twist går både snabbt och enkelt att laga. Men det bästa är ändå att den smakar sjukt gott! Vi lagar aromatiskt vitlöksris och ugsnrostad broccoli och serverar dem som tillbehör till kvällens stjärna – stekt panerad kolja som vi toppar med en härlig teriyakisås. Vi pressar över lite limesaft och garnerar med krispig rostad lök, och så är middagen serverad!
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
250 g
Kolja
(Innehåller Fisk)
½ st
Rostad lök
(Innehåller Gluten, Vete)
150 g
Jasminris
2 st
Vitlöksklyfta
250 g
Broccoli
½ g
Chiliflakes
½ st
Lime
75 g
Teriyakisås
(Innehåller Gluten, Vete, Soja)
½ msk
Smör (steg 1)
3 dl
Vatten (steg 1)
½ tsk
Salt (steg 1)
2 msk
Vetemjöl (steg 3)
½ tsk
Salt (steg 3)
1 msk
Olivolja (steg 4)
1 msk
Smör (steg 5)
1 dl
Vatten (steg 5)
¼ tsk
Salt (steg 5)
Värm ugnen till 220 °C/200° C (varmluft).
Finhacka eller pressa vitlök.
Hetta upp smör [1/2 msk | 1 msk] i en medelstor kastrull på medelvärme.
Fräs hälften av vitlöken i 30 sek, eller tills väldoftande.
Tillsätt vatten [3 dl | 6 dl] och koka upp. Rör i ris och salt [1/2 tsk | 1 tsk], sänk till medellåg värme och sjud under lock i 12 min.
Ta av kastrullen från värme och låt vila under lock i 10 min.
TIPS: Riset ska ångkoka, så tjuvkika inte!
Skär broccolibuketter och stjälken i 2 cm stora bitar.
Placera broccoli på en plåt med bakplåtspapper. Blanda med olivolja, salt och en nypa peppar.
Rosta i ugnen i 10–12 min, eller tills mjuk.
Medan broccoli rostas, blanda mjöl [2 msk | 4 msk], salt [1/2 tsk | 1 tsk] och en nypa peppar i en djup tallrik.
Torka av fisk med hushållspapper och vänd den i mjölblandningen tills alla sidor är täckta.
Hetta upp olivolja [1 msk | 2 msk] i en stor stekpanna på medelhög värme.
Stek fisk i 2–3 min per sida, eller tills gyllene och genomstekt. Ställ åt sidan på en tallrik.
Under tiden, skär lime [1/2 st, 2P] i klyftor.
TIPS: Fisken är klar när fiskköttet är vitt/ogenomskinligt och lätt faller isär.
Hetta upp smör [1 msk | 2 msk] i samma stekpanna (torka inte ur den) på medelvärme.
Stek resterande vitlök i 30 sek, tills väldoftande.
Rör ner teriyakisås, en generös skvätt limesaft, chiliflakes [1/2 paket, 2P], vatten [1 dl | 2 dl] och salt [1/4 tsk | 1/2 tsk]. Sjud i 1 min, eller tills något tjocknat.
TIPS: Skippa chili eller använd mindre om du inte tycker om stark mat.
Lägg upp vitlöksris, broccoli och fisk i djupa tallrikar och pressa över saft från resterande limeklyftor.
Toppa fisk med teriyakisås.
Garnera med rostad lök [1/2 påse, 2P] och eventuellt resterande chiliflakes.