I kväll lagar vi riktig lyxmat – mört lamm som först bryns i stekpannan och sen rostas färdigt i ugnen innan det toppas med pistagenötter. Vi ugnsrostar även timjankryddade morötter och haricots verts och kokar potatis som får sällskap av smör och persilja. En mustig rödvinssås med vitlök och schalottenlök fulländar festmåltiden.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
300 g
Lammstek
400 g
Småpotatis
2 st
Morot
150 g
Haricots verts
1 portionspåse
Timjan
1 st
Vitlöksklyfta
60 g
Rödvinssås
(Innehåller Sulfiter)
15 g
Pistagenötter
(Innehåller Nötter Kan innehålla Korn, Gluten, Havre, Jordnötter, Råg, Sesam, Spelt, Vete)
1 portionspåse
Bladpersilja
1 st
Schalottenlök
4 g
Kycklingbuljong
1 dl
Vatten (steg 4)
½ msk
Vetemjöl (steg 4)
1 msk
Smör (steg 4)
2 msk
Smör (steg 5)
¼ tsk
Salt (steg 5)
Värm ugnen till 220 °C/200 °C (varmluft).
Ta fram lamm och smör så de blir rumstempererade. Skär fettsidan i ett 1 cm djupt zickzackmönster och krydda med salt.
Stek kött på medelvärme med fettsidan ner i en medelstor stekpanna i 8–9 min, eller tills gyllene. Höj till hög värme och bryn kött på alla sidor i 30 sek.
Lägg på en plåt med bakplåtspapper med fettsidan upp. Rosta i ugnen i 15 min, eller tills genomstekt.
Låt köttet vila i ett foliepaket till servering. Det fortsätter att tillagas något medan det vilar.
Koka upp en medelstor kastrull med saltat vatten.
Koka potatis i 12–15 min, eller tills de enkelt kan delas med en kniv.
Häll av vattnet och krydda potatis med en nypa salt och peppar.
Sätt åt sidan under lock.
Halvera morot (oskalad). Ansa haricots verts.
Plocka timjanblad. Finhacka pistagenötter.
Placera morot och timjan på ena sidan av en plåt med bakplåtspapper och haricots verts på den andra. Blanda med olivolja, en nypa salt och peppar. Rosta i 10–15 min, tills mjuka.
När det återstår 5 min av tillagningstiden, tillsätt pistagenötter och rosta resterande tid.
TIPS: Håll längst upp på timjanstjälken och dra med dina fingrar längs stjälken för att frigöra bladen.
Under tiden, finhacka schalottenlök. Finhacka eller pressa vitlök.
Vispa ihop vatten [1 dl | 2 dl] och mjöl [1/2 msk | 1 msk] i en liten skål.
Hetta upp smör [1 msk I 2 msk] på medelhög värme i samma stekpanna. Stek vitlök och schalottenlök i 1–2 min, tills väldoftande.
Tillsätt rödvinssås, kycklingbuljong, mjölblandning och peppar och sjud i 2–3 min, tills lätt tjocknat.
Under tiden, finhacka persilja.
Rör ner smör [2 msk | 4 msk], persilja, salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] och peppar i kastrullen med potatis.
Skär lamm i tunna skivor.
Lägg upp potatis, morot, haricots verts och lamm på tallrikar.
Strö över pistagenötter och skeda sås över köttet.