Lax går snabbt och lätt att laga – perfekt när du vill njuta av en god middag, men inte orkar stå i köket hela kvällen! Vår variant toppas med senapssås och serveras med en härlig ljummen potatissallad smaksatt med schalottenlök och persiljepesto.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
75 ml
Matlagningsgrädde
(Innehåller Mjölk)
250 g
Laxfilé
(Innehåller Fisk)
1 st
Citron
1 st
Schalottenlök
400 g
Småpotatis
1 st
Vitlöksklyfta
20 g
Honung- & senapsdressing
(Innehåller Sulfiter, Ägg, Senap)
20 g
Finriven ost
(Innehåller Mjölk, Ägg)
40 g
Rucola
4 g
Grönsaksbuljong
(Innehåller Selleri)
1 portionspåse
Bladpersilja
¼ tsk
Salt till grönsaker
2 msk
Olja till pesto
1 msk
Olja till stekning
¼ tsk
Salt till fisk
1 msk
Smör till sås
3 msk
Mjölk till sås
Koka upp en medelstor kastrull med saltat vatten.
Koka potatis i 12–15 min, eller tills de enkelt kan delas med en kniv.
Häll av vattnet och krydda potatis med en nypa salt och peppar. Sätt åt sidan under lock.
Under tiden, skölj rucola.
Finhacka eller pressa vitlök.
Finhacka persilja.
Skär citron i klyftor.
Skär schalottenlök i tunna skivor.
Blanda schalottenlök och salt i en liten skål.
Blanda persilja, vitlök, finriven ost, en skvätt citronsaft och olivolja i en liten skål.
Hetta upp olivolja i en stekpanna på medelhög värme.
Torka lax med hushållspapper och krydda med salt.
Stek lax med skinnsidan ner i 3–4 min. Vänd och stek i ytterligare 3–5 min, eller tills gyllene och genomstekt.
Lägg över lax åt sidan på en tallrik. Torka inte ur pannan.
TIPS: Laxen är klar när köttet är ogenomskinligt i mitten.
Smält smör i stekpannan på medelvärme.
Tillsätt honung- och senapsdressing, grönsaksbuljong, matlagningsgrädde och mjölk. Sjud i 1–2 min, eller tills såsen är varm.
Rör ner persiljepesto, schalottenlök och rucola i kastrullen med potatis precis innan servering.
Lägg upp lax och pestopotatis på tallrikar.
Toppa lax med sås.