Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
400 g
Småpotatis
1 portionspåse
Dill
10 g
Pinjenötter
(Kan innehålla Vete, Nötter, Jordnötter, Sesam, Korn, Havre, Råg, Spelt)
250 g
Laxfilé
(Innehåller Fisk)
1 st
Äpple
½ st
Fänkål
1 st
Citron
75 ml
Gräddfil
(Innehåller Mjölk)
½ st
Vitlöksklyfta
1 msk
Smör till potatis
¼ tsk
Salt till sås
1 msk
Olja till stekning
¼ tsk
Salt till fisk
1 msk
Olja till sallad
Koka upp en medelstor kastrull med saltat vatten.
Koka potatis i 12-15 min, eller tills de enkelt kan delas med en kniv.
Häll av vattnet och krydda potatis med en nypa salt och peppar.
Tillsätt smör och sätt åt sidan under lock.
Hetta upp en stor stekpanna på medelhög värme.
Rosta pinjenötter i 3–4 min, eller tills gyllene. Ställ åt sidan i en liten skål.
Finhacka eller pressa vitlök.
Blanda vitlök, gräddlik, salt och en nypa peppar i en liten skål.
Hetta upp olivolja i samma stekpanna på medelhög värme.
Torka av lax med hushållspapper och krydda med salt och en nypa peppar.
Stek med skinnsidan ner i 3–4 min. Vänd lax och stek i ytterligare 3–5 min, eller tills gyllene och genomstekt.
VIKTIGT: Laxen är färdiglagad när köttet är ogenomskinligt i mitten.
Under tiden, halvera, kärna ur och skär äpple i tunna skivor.
Halvera fänkål och använd en potatisskalare för att skala den på längden. Finhacka innersta delen som kan vara svår att skala. Kasta stjälken.
Halvera citron.
Finhacka dill.
Blanda äpple, fänkål, en generös skvätt citronsaft, olivolja, salt och en nypa peppar i en medelstor skål.
Vänd potatis med smör och dill och låt smör smälta. Krydda med en nypa salt och peppar.
Lägg upp potatis, lax och sallad på tallrikar.
Toppa sallad med pinjenötter och servera med en klick gräddfil.