Kvällens smarriga fiskrätt bjuder både på välkända smakkompisar och klassiker med en ny twist. Vi steker sej, låter den sjuda i en härlig dillsås och lagar samtidigt ett lent potatismos med purjolök. Syrligheten hos äpple och rädisor möter den nötaktiga smaken av pumpakärnor i dagens sallad som blir ett fint komplement till den krämiga såsen och moset.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
500 g
Bakpotatis
250 g
Sej
(Innehåller Fisk)
½ st
Purjolök
1 st
Citron
150 ml
Matlagningsgrädde
(Innehåller Mjölk)
10 g
Pumpakärnor
(Kan innehålla Spelt, Jordnötter, Sesam, Vete, Havre, Nötter, Korn, Kamut, Råg)
75 g
Rädisor
1 portionspåse
Dill
4 g
Grönsaksbuljong
(Innehåller Selleri)
1 st
Äpple
3 msk
Mjölk till mos
½ tsk
Salt till mos
½ dl
Vatten till sås
¼ tsk
Salt till fisk
½ msk
Olja till stekning
¼ tsk
Salt till sallad
Koka upp en stor kastrull med saltat vatten.
Skala och tärna potatis i 2 cm stora bitar.
Halvera och skär purjolök i tunna skivor.
Koka potatis och purjolök i 11–13 min, eller tills de enkelt kan delas med en kniv.
Häll av vattnet och mosa potatis och purjolök med mjölk, salt och en nypa peppar i kastrullen. Ställ åt sidan under lock.
TIPS: Tillsätt en klick smör för att göra moset extra krämigt.
Under tiden, finhacka dill.
Halvera citron.
Blanda matlagningsgrädde, en generös skvätt citronsaft, dill, grönsaksbuljong och vatten i en medelstor skål.
Torka av fisk med hushållspapper och krydda med salt och en nypa peppar.
Hetta upp olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.
Stek fisk i 2–3 min per sida, vänd försiktigt och tillsätt dillsås. Sjud i 3–4 min, eller tills fisk är genomstekt. Krydda med en nypa salt och peppar.
TIPS: Fisken är klar när fiskköttet är vitt/ogenomskinligt och lätt faller isär.
Under tiden, halvera, kärna ur och skär äpple i tunna skivor.
Skär rädisor i kvartar.
Blanda rädisor, äpple, pumpakärnor och salt i en medelstor skål.
TIPS: Tillsätt eventuellt en skvätt olivolja.
Lägg upp fisk, dillsås, potatis- och purjomos och äppelsallad på tallrikar.