Grönt och gott är ledorden för kvällens middag! Vi steker fritters – grönsaksbiffar på rotselleri som smaksätts med vitlök och persilja och blir knaprigt gyllenbruna i pannan. Samtidigt ugnsrostar vi potatis och blandar en citrondoftande zucchinisallad med rucola som vi toppar med rostade pinejnötter. En klick krämig aioli fulländar rätten.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
1 st
Rotselleri
(Innehåller Selleri)
4 g
Grönsaksbuljong
(Innehåller Selleri)
20 g
Finriven ost
(Innehåller Mjölk, Ägg)
½ st
Lök
1 st
Zucchini
40 g
Aioli
(Innehåller Ägg, Senap)
½ st
Citron
400 g
Småpotatis
40 g
Rucola
1 portionspåse
Kruspersilja
4 g
Vitlöksflörter
10 g
Pinjenötter
(Kan innehålla Vete, Nötter, Jordnötter, Sesam, Korn, Havre, Råg, Spelt)
2 msk
Vetemjöl (steg 3)
2 st
Ägg (steg 3)
½ tsk
Salt (steg 3)
½ msk
Olivolja (steg 4)
¼ tsk
Salt (steg 4)
1 msk
Olivolja (steg 5)
½ tsk
Salt (steg 1)
Värm ugnen till 240 °C/220 °C (varmluft).
Halvera potatis (oskalad) och placera den på en plåt [2 plåtar, 4P] med bakplåtspapper.
Blanda med olivolja, salt [1/2 tsk | 1 tsk] och peppar.
Rosta i ugnen i 25–35 min, eller tills gyllene.
Under tiden, finhacka persilja.
Finhacka lök [1/2 st, 2P].
Halvera citron [1/2 st, 2P].
Skala och riv rotselleri grovt.
Blanda rotselleri, grönsaksbuljong, Vitlöksflörter, persilja, ost, lök, ägg [2 st | 4 st], mjöl [2 msk | 4 msk], salt [1/2 tsk I 1 tsk] och en nypa peppar till en smet i en stor skål.
Hetta upp en stor stekpanna på medelhög värme. Rosta pinjenötter i 3–4 min, eller tills gyllene. Lägg över i en liten skål.
Skölj rucola.
Skala zucchini i långa band med en potatisskalare.
Blanda olivolja [1/2 msk | 1 msk], en skvätt citronsaft, salt [1⁄4 tsk | ½ tsk] och en nypa peppar i en skål.
Vänd rucola och zucchini med dressing precis innan servering.
Hetta upp samma stekpanna på medelhög värme och tillsätt olivolja så det täcker pannan.
Klicka ut smet till fritters med en sked (2 per person).
Platta till med en stekspade och stek i 3–4 min på varje sida, eller tills gyllene och genomstekta.
Lägg över på en tallrik med hushållspapper och upprepa med resterande smet.
TIPS: Vänd inte fritters för tidigt, då kan de gå sönder.
Lägg upp fritters på tallrikar.
Servera med zucchinisallad toppad med pinjenötter och rostad potatis med aioli.