Piri-piri är en kryddig portugisisk chilisås som passar perfekt som smaksättare i kvällens kycklingrätt. Vi steker kycklingen och serverar den på en bädd av jasminris med majs- och tomatsallad och en svalkande yoghurtsås som kontrast till chilin.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
300 g
Kycklingbröstfilé
1 st
Citron
1 st
Rödlök
1 st
Worcestershiresås
(Innehåller Soja)
4 g
Rökt paprikapulver
1 g
Chiliflakes
150 g
Jasminris
75 g
Yoghurt
(Innehåller Mjölk)
1 st
Vitlöksklyfta
½ burk
Majs
1 portionspåse
Koriander
1 st
Tomat
¼ tsk
Salt till sås
½ msk
Olja till sås
¼ tsk
Salt till kött
½ msk
Olja till sallad
¼ tsk
Salt till sallad
1 msk
Olja till ris
3 dl
Vatten till ris
½ tsk
Salt till ris
Värm ugnen till 200 °C/180 °C (varmluft).
Koka upp en medelstor kastrull med vatten.
Rör i ris och salt, sänk till medellåg värme och sjud under lock i 12 min. Ta av kastrullen från värme och låt vila under lock i 10 min. Rör ner olivolja.
TIPS: Riset ska ångkoka, så tjuvkika inte.
Under tiden, halvera citron.
Finhacka rödlök.
Blanda en generös skvätt citronsaft, rödlök, olivolja, worcestershiresås, rökt paprikapulver, chiliflakes, salt och en nypa peppar i en stor skål. Ställ åt sidan.
Hetta upp en skvätt olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.
Tillsätt kyckling och krydda med salt och en nypa peppar.
Stek i 2 min per sida, eller tills brynt.
Placera den på en plåt med bakplåtspapper och täck med piri-piri-sås. Tillaga i ugnen i 11–12 min, eller tills genomstekt.
VIKTIGT: Tvätta händer och köksredskap noggrant efter hantering av rå kyckling.
TIPS: Kycklingen är färdiglagad när köttet inte längre är rosa i mitten.
Häll av majs.
Hetta upp en medelstor stekpanna på medelhög värme. Stek majs i 4–5 min, eller tills lätt brynt.
Grovhacka tomat och koriander.
Blanda majs, tomat, koriander, olivolja, salt och en nypa peppar i en stor skål. Ställ åt sidan.
Riv eller pressa vitlök fint.
Blanda yoghurt, vitlök och en nypa salt och peppar i en medelstor skål.
Skär kyckling i strimlor.
Lägg upp ris och sallad i skålar och toppa ris med kyckling.
Skeda över eventuellt resterande piri-piri-sås från plåten och servera yoghurtsås i en skål vid sidan av.