Ikväll lagar vi perfekt festmat - underbart lamm som först steks, och sen rostas färdig i ugnen med ett täcke av vitlök och hackade pistagenötter. Lamm får sällskap i ugnen av timjankryddade regnbågsmorötter och haricots verts, som rostas till perfektion! Vi serverar lamm och grönsaker med kokt potatis och en härlig rödvinssås med vitlök och timjan.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
150
Haricots verts
300
Lammstek
400
Småpotatis
1
Morot
2
Morot
1
Timjan
2
Vitlöksklyfta
60
Rödvinssås
(Innehåller Sulfiter)
15
Pistagenötter
(Innehåller Nötter)
¼
Salt (steg 4)
1
Olivolja (steg 4)
¼
Vatten (steg 5)
1
Smör (steg 5)
½
Olivolja (steg 5)
¼
Salt (steg 5)
Sätt ugnen på 220°C/200°C varmluft. Ta fram lamm så det blir rumstempererat. Skär det lätt i ett 1 cm zickzackmönster och krydda med en nypa salt*. Placera köttet med fettsidan ner i en torr stekpanna. Stek oavbrutet på medelvärme tills gyllene, 8-9 min. Höj till hög värme och bryn köttet på alla sidor i 30 sek. Lägg över det till en plåt med bakplåtspapper med fettsidan upp, och rosta i ugnen i 10 min.
Koka upp en medelstor kastrull med saltat* vatten*. Koka potatis i 10-12 min, eller tills den enkelt kan delas med en kniv. Häll av vattnet och lägg tillbaka potatis i kastrullen. Smaka av med en nypa salt* och peppar*, och sätt åt sidan under lock för att hålla på värmen.
Halvera morötter (oskalade) och ansa haricots verts. Plocka timjanblad. TIPS: Håll längst upp på timjanstjälken och dra med dina fingrar längst stjälken för att frigöra bladen. Placera morötter och haricots verts på var sin sida av en plåt med bakplåtspapper. Blanda med lite olivolja*, salt* och peppar*. Strö hälften av timjan över morötterna. Rosta tills möra, 10-15 min.
Finhacka pistagenötter och blanda dem med salt* [1/4 tsk | ½ tsk] på en tallrik. Finhacka eller pressa vitlök och blanda hälften av den med olivolja* [1 msk | 2 msk] i en skål. Lägg först ner rostat lamm i skålen med vitlök, och vänd tills täckt. Panera lamm i pistagenötter tills täckt, lägg över till bakplåten med fettsidan upp, och rosta i ytterligare 5 min.
Hetta upp olivolja* [1/2 msk | 1 msk] på medelhög värme i stekpannan. Tillsätt resterande vitlök och stek i 1-2 min. Tillsätt resterande timjan, smör* [1 msk | 2 msk], rödvinssås, vatten* [1/4 dl | 1/2 dl], salt* [1/4 tsk | ½ tsk] och peppar*. Sjud i 2-3 min.Skär lamm i tunna skivor.
Lägg upp potatis, morötter, haricot verts och lamm på tallrikar. Strö över resterande pistagenötter från ugnformen på köttet. Skeda sås över potatis och kött.