Ikväll lagar vi perfekt festmat - underbart lamm som först steks, och sen rostas färdig i ugnen med ett täcke av vitlök och hackade pistagenötter. Lamm får sällskap i ugnen av timjankryddade regnbågsmorötter och haricots verts, som rostas till perfektion! Vi serverar lamm och grönsaker med kokt potatis och en härlig rödvinssås med vitlök och timjan.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
300 g
Lammstek
400 g
Småpotatis
2 st
Morot
1 st
Morot
150 g
Haricots verts
1 portionspåse
Timjan
2 st
Vitlöksklyfta
60 g
Rödvinssås
(Innehåller Sulfiter)
15 g
Pistagenötter
(Innehåller Nötter)
¼ tsk
Salt (steg 4)
1 msk
Olivolja (steg 4)
¼ dl
Vatten (steg 5)
1 msk
Smör (steg 5)
½ msk
Olivolja (steg 5)
¼ tsk
Salt (steg 5)
Sätt ugnen på 220°C/200°C varmluft.
Ta fram lamm så det blir rumstempererat. Skär fettsidan i ett 1 cm djupt zickzackmönster, och krydda med salt.
Placera köttet med fettsidan ner i en torr stekpanna. Stek oavbrutet på medelvärme tills gyllene, 8-9 min.
Höj till hög värme och bryn köttet på alla sidor i 30 sek. Lägg över det till en ugnsform med fettsidan upp, och rosta i ugnen i 10 min.
Koka upp en medelstor kastrull med saltat vatten.
Koka potatis i 10-12 min, eller tills de enkelt kan delas med en kniv.
Häll av vattnet och lägg tillbaka potatis i kastrullen. Krydda med en nypa salt och peppar, och sätt åt sidan under lock.
Medan potatis kokar, halvera morot (oskalad) och ansa haricots verts. Plocka timjanblad.
TIPS: Håll längst upp på timjanstjälken och dra med dina fingrar längst kvisten för att lossa bladen.
Placera morot ena sidan av en plåt med bakplåtspapper, och blanda med olivolja, hälften av timjan, en nypa salt och peppar. Rosta i ugnen i 10-15 min tills mör, 10-15 min.
Placera haricots verts på andra sidan plåten efter 10-15 min. Ringla över olivolja, och krydda med en nypa salt och peppar. Rosta i 8-10 min till.
Finhacka vitlök och pistagenötter.
Blanda pistagenötter och salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] på en tallrik.
Blanda olivolja [1 msk | 2 msk] och hälften av vitlöken i en skål.
Vänd först rostat lamm i vitlöksoljan och vänd det sedan i pistagenötterna tills täckt. Lägg över det till plåten igen med fettsidan upp, och rosta i ytterligare 5 min.
Hetta upp olivolja [½ msk | 1 msk] på medelhög värme i samma stekpanna som innan.
Tillsätt resterande vitlök och stek i 1-2 min, eller tills väldoftande.
Tillsätt resterande timjan, smör [1 msk | 2 msk], rödvinssås, vatten [1/4 dl | 1/2 dl], salt [1/4 tsk | ½ tsk] och peppar. Sjud i 2-3 min.
Skär lamm i tunna skivor.
Lägg upp potatis, morot, haricots verts och lamm på tallrikar.
Strö resterande pistagenötter från ugnformen över köttet.
Ringla sås över potatis och kött.