Poke bowl härstammar från början från Hawaii och görs på rå fisk. Här har vi tillåtit oss att laga en grönare variant med vegokebab som vi bryner och vänder i en härlig sås med soja, lime och honung- och ingefärsdressing. Resten av komponenterna är lite mer traditionella – aromatiskt vitlöksris i botten och sedan färsk frukt och grönt i form av mango, gurka och morot som får sällskap av ponzudressing. Dagens topping blir srirachamajonnäs, mynta, koriander och jordnötter.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
200 g
Vegansk kebab
(Innehåller Soja, Vete, Gluten, Senap, Havre)
25 g
Honung- & ingefärsdressing
(Innehåller Senap)
25 ml
Sojasås
(Innehåller Vete, Soja, Gluten)
150 g
Jasminris
1 st
Vitlöksklyfta
½ st
Gurka
15 ml
Ponzudressing
(Innehåller Vete, Soja, Gluten, Sulfiter)
½ st
Mango
1 st
Morot
½ st
Lime
1 portionspåse
Mynta & koriander
20 g
Saltade jordnötter
(Innehåller Jordnötter Kan innehålla Sesam, Nötter)
20 g
Sriracha
50 g
Majonnäs
(Innehåller Senap, Ägg)
½ msk
Olivolja (steg 1)
3 dl
Vatten (steg 1)
½ tsk
Salt (steg 1)
¼ msk
Vetemjöl (steg 2)
2 msk
Vatten* (steg 2)
¼ tsk
Socker (steg 2)
1 msk
Olivolja (steg 5)
Finhacka (eller pressa) vitlök.
Hetta upp olivolja [½ msk | 1 msk] i en medelstor kastrull på medelhög värme.
Fräs vitlök i 30 sek, eller tills väldoftande.
Tillsätt vatten [3 dl | 6 dl] och koka upp.
Rör i ris och salt [½ tsk | 1 tsk], sänk till medellåg värme och sjud under lock i 12 min.
Ta av kastrullen från värme och låt vila under lock i 10 min.
TIPS: Riset ska ångkoka, så tjuvkika inte!
Under tiden, skär lime [1/2 st, 2P] i klyftor.
Blanda sojasås, mjöl [1/4 msk | 1/2 msk], vatten [2 msk | 4 msk], honung- och ingefärsdressing [1/2 paket, 2P], socker [1/4 tsk | 1/2 tsk] och en generös skvätt limesaft i en liten skål. Ställ åt sidan.
Skär gurka [1/2 st, 2P] i skivor.
Skala morot i långa band med en potatisskalare och finhacka den sista innersta biten.
Skala och skär mango [1/2 st, 2P] i tre delar längs med kärnan i mitten. Tärna i 1 cm stora bitar.
Hetta upp olivolja [1 msk | 2 msk] i en stor stekpanna på medelhög värme.
Stek vegokebab i 3-4 min, rör om då och då.
Ta av från värme och rör ner sås.
Blanda sriracha och majonnäs i en lite skål.
Lägg upp vitlöksris i skålar och toppa med vegokebab, morot, gurka och mango.
Ringla ponzudressing över grönsakerna.
Servera med en klick srirachamajonnäs och resterande limeklyftor.
Toppa med rivna mynta- och korianderblad och jordnötter.