Poke bowl härstammar från början från Hawaii och görs på rå fisk. Här har vi tillåtit oss att laga en grönare variant med vegokebab som vi bryner och vänder i en härlig sås med soja, lime och honung- och ingefärsdressing. Resten av komponenterna är lite mer traditionella – aromatiskt vitlöksris i botten och sedan färsk frukt och grönt i form av mango, gurka och morot som får sällskap av ponzudressing. Dagens topping blir srirachamajonnäs, mynta, koriander och jordnötter.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
1 st
Lime
150 g
Jasminris
1 portionspåse
Mynta & koriander
20 g
Saltade jordnötter
(Innehåller Jordnötter Kan innehålla Sesam, Nötter)
½ st
Gurka
25 ml
Sojasås
(Innehåller Vete, Soja, Gluten)
15 ml
Ponzudressing
(Innehåller Vete, Soja, Gluten, Sulfiter)
1 st
Vitlöksklyfta
25 g
Honung- & ingefärsdressing
(Innehåller Senap)
50 g
Srirachamajonnäs
(Innehåller Ägg, Senap)
1 st
Morot
½ st
Mango
200 g
Vegansk kebab
(Innehåller Soja, Vete, Gluten, Senap, Havre)
½ msk
Olja till ris
3 dl
Vatten till ris
½ tsk
Salt till ris
¼ msk
Mjöl till sås
2 msk
Vatten till sås
¼ tsk
Socker till sås
1 msk
Olja till stekning
Finhacka (eller pressa) vitlök.
Hetta upp olivolja i en medelstor kastrull på medelhög värme.
Fräs vitlök i 30 sek, eller tills väldoftande.
Tillsätt vatten och koka upp.
Rör i ris och salt, sänk till medellåg värme och sjud under lock i 12 min.
Ta av kastrullen från värme och låt vila under lock i 10 min.
TIPS: Riset ska ångkoka, så tjuvkika inte!
Under tiden, skär lime i klyftor.
Blanda sojasås, mjöl, vatten, honung- och ingefärsdressing, socker och en generös skvätt limesaft i en liten skål. Ställ åt sidan.
Skär gurka i skivor.
Skala morot i långa band med en potatisskalare och finhacka den sista innersta biten.
Skala och skär mango i tre delar längs med kärnan i mitten. Tärna i 1 cm stora bitar.
Hetta upp olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.
Stek vegokebab i 3-4 min, rör om då och då.
Ta av från värme och rör ner sås.
Lägg upp vitlöksris i skålar och toppa med vegokebab, morot, gurka och mango.
Ringla ponzudressing över grönsakerna.
Servera med en klick srirachamajonnäs och resterande limeklyftor.
Toppa med rivna mynta- och korianderblad och jordnötter.