Vår krämiga kycklinggryta med vitlöksdoftande potatismos är vad man skulle kunna kalla husmanskost med en twist! Vi lagar grytan med kyckling, morot och lök på matlagningsgrädde, smaksätter med citronpeppar och serverar hela härligheten med färsk dill och syltad gurka.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
500 g
Bakpotatis
1 st
Vitlöksklyfta
1 st
Gurka
12 ml
Vitvinsvinäger
(Innehåller Sulfiter)
20 g
Solroskärnor
(Kan innehålla Nötter, Jordnötter, Sesam)
1 st
Morot
1 st
Lök
280 g
Kycklinginnerfilé
150 ml
Matlagningsgrädde
(Innehåller Mjölk)
10 g
Kycklingfond
2 g
Citronpeppar
1 portionspåse
Dill
3 msk
Mjölk till mos
½ tsk
Salt till mos
½ tsk
Socker till inläggning
1 msk
Vatten till inläggning
¼ tsk
Salt till inläggning
¼ tsk
Salt till kött
2 dl
Sparat potatisvatten
¼ tsk
Salt till sås
Koka upp en medelstor kastrull med saltat vatten.
Skala och tärna potatis i 2 cm stora bitar. Skala vitlök.
Koka potatis och vitlök i 11–13 min, eller tills de enkelt kan delas med en kniv.
Precis innan potatisen är färdig, skopa upp kokvatten i en kopp. Ställ åt sidan.
Häll av vattnet och mosa potatis och vitlök med mjölk, salt och en nypa peppar i kastrullen. Ställ åt sidan under lock.
TIPS: Tillsätt en klick smör för att göra moset extra krämigt.
Under tiden, skär gurka i tunna skivor.
Blanda vitvinsvinäger, socker, vatten och salt i en liten skål.
Vänd gurka och solroskärnor i lagen och ställ skålen åt sidan.
Häll av lagen innan servering.
Finhacka lök och morot (oskalad).
Grovhacka dill.
Skär varje kycklingfilé i 3 delar på en separat skärbräda
Hetta upp en skvätt olivolj i en stor stekpanna på medelhög värme.
Tillsätt kyckling, lök och morot till stekpannan och krydda med salt. Stek i 3–4 min, eller tills brynt och mjuka.
VIKTIGT: Tvätta händer och köksredskap noggrant efter hantering av rå kyckling.
Tillsätt matlagningsgrädde, sparat kokvatten, kycklingbuljong, citronpeppar och salt.
Sjud i 1–2 min, tills såsen tjocknar något.
TIPS: Kycklingen är färdiglagad när köttet inte längre är rosa i mitten.
Lägg upp vitlöksmos, kyckling och syltad gurka i skålar.
Garnera med dill.