På kvällens meny står en utsökt fiskrätt med en symfoni av smaker och färger. Vi kokar citrongräsris och steker hajmal gyllene i stekpannan. Fisken får sedan sällskap av en ingefärsbuljong med lime, koriander och chili som också smakar ljuvligt tillsammans med det kokta riset. Pak choi, lök och morot som steks med sesamfrön och vitlök blir ett perfekt tillbehör.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
1 st
Lime
½ st
Röd chili
1 st
Pak choi
150 g
Långkornigt vitt ris
5 g
Ingefärspasta
1 st
Vitlöksklyfta
1 st
Morot
1 st
Rödlök
1 st
Citrongräs
1 portionspåse
Koriander
10 g
Sesamfrön
(Innehåller Sesam Kan innehålla Nötter, Jordnötter)
240 g
Pangasius fiskefilet
(Innehåller Fisk)
½ msk
Olivolja (steg 1)
3 dl
Vatten (steg 1)
½ tsk
Salt (steg 1)
½ dl
Vatten (steg 2)
¼ tsk
Salt (steg 2)
¼ tsk
Salt (steg 4)
½ msk
Olivolja (steg 5)
1 msk
Smör (steg 5)
Banka citrongräs med en träsked.
Hetta upp olivolja [1/2 msk | 1 msk] i en medelstor kastrull på medelvärme.
Fräs citrongräs i 1–2 min, eller tills väldoftande.
Tillsätt vatten [3 dl | 51/2 dl] och koka upp. Rör i ris och salt [1/2 tsk | 1 tsk], sänk till medellåg värme och sjud under lock i 14 min.
Ta av kastrullen från värme och låt vila under lock i 10 min.
Plocka bort citrongräs.
TIPS: Riset ska ångkoka, så tjuvkika inte!
Kärna ur och finhacka chili [1/2 st, 2P].
Halvera lime.
Grovhacka koriander.
Blanda limesaft [2 msk | 4 msk], salt [1/4 tsk | 1/2 tsk], koriander, ingefärspasta [1/2 paket, 2P], chili och vatten [1/2 dl | 1 dl] i en liten skål.
TIPS: Skippa chili eller använd mindre om du inte tycker om stark mat.
Under tiden, grovhacka pak choi.
Skala morot i långa band med en potatisskalare och finhacka den sista innersta biten.
Skär lök i tunna skivor.
Finhacka eller pressa vitlök.
Hetta upp en skvätt olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.
Stek lök i 3–4 min, eller tills något mjuk.
Tillsätt pak choi, morot, salt [1/4 tsk | 1/2 tsk], sesamfrön och vitlök och stek i 1–2 min, tills väldoftande.
Ställ åt sidan i en skål under folie.
Torka ur pannan och hetta upp olivolja [1/2 msk |1 msk] på medelhög värme.
Torka av fisk med hushållspapper, och krydda med en nypa salt och peppar.
Stek fisk i 2–3 min per sida, eller tills gyllene och genomstekt.
Tillsätt smör [1 msk | 2 msk] och låt det smälta.
Ta av från värme och rör ner ingefärsbuljong.
TIPS: Fisken är klar när fiskköttet är ogenomskinligt och lätt faller isär.
Lägg upp ris, fisk och grönsaker på tallrikarna.
Toppa fisk med ingefärsbuljong.