Kyckling med gröna linser är en klassiker inom det franska köket – en rustik och välsmakande rätt med raffinerade smaker. Vi bryner kycklingfilé med citronpeppar på pannan och ugnssteker den sedan samtidigt som vi rostar palsternackschips gyllene och knapriga. De gröna linserna bräseras i rödvinssås smaksatt med kycklingbuljong och kombineras med lök, morot, vitlök och grönkål. Vi serverar vår middag med en klick len gräddfil – bon appetit!
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
1 st
Palsternacka
300 g
Kycklingbröstfilé
2 g
Citronpeppar
1 st
Lök
1 st
Morot
1 st
Vitlöksklyfta
1 paket
Gröna linser
60 g
Rödvinssås
(Innehåller Sulfiter)
4 g
Kycklingbuljong
50 g
Grönkål, skuren
75 ml
Gräddfil
(Innehåller Mjölk)
½ tsk
Salt (steg 1)
1 msk
Olivolja (steg 3)
1 msk
Smör (steg 4)
½ tsk
Salt (steg 5)
Värm ugnen till 240 °C/220 °C (varmluft).
Skala palsternacka i långa band med en potatisskalare. Släng den sista innersta biten.
Placera palsternacka på en plåt med bakplåtspapper. Blanda med olivolja och salt [1/2 tsk | 1 tsk].
Rosta i ugnen i 7–8 min, tills gyllene.
TIPS: Håll ett öga på chipsen så de inte bränns vid. De blir knapriga när de svalnar något.
Under tiden, finhacka lök.
Finhacka eller pressa vitlök.
Riv morot (oskalad) grovt.
Hetta upp olivolja [1 msk | 2 msk] i en stor stekpanna på medelhög värme.
Tillsätt kyckling och krydda med citronpeppar.
Stek i 2 min per sida, eller tills brynt.
Placera den på en plåt med bakplåtspapper och tillaga i ugnen i 10–11 min, eller tills genomstekt.
VIKTIGT: 1) Tvätta händer och köksredskap noggrant efter hantering av rå kyckling. 2) Den är färdiglagad när köttet inte längre är rosa i mitten.
Medan kyckling tillagas, hetta upp smör [1 msk | 2 msk] i samma stekpanna (torka inte ur den) på medelhög värme.
Stek lök, morot och vitlök i 1–2 min, eller tills mjuka.
Sänk till medelvärme och tillsätt linser (inklusive lag), rödvinssås, kycklingbuljong, salt [1/2 tsk | 1 tsk] och en nypa peppar.
Sjud i 8–10 min, eller tills tjocknat.
Tillsätt grönkål och sjud i 1 min, tills mjuk.
Skär kyckling i skivor.
Lägg upp linser i djupa tallrikar och toppa med kyckling och palsternackschips.
Servera med en klick gräddfil.