Veckans fiskrätt behöver absolut inte vara tråkig! Här har vi satt ihop en utsökt kombination av välsmakande och färgstarka ingredienser. Ikväll bjuder vi nämligen på perfekt stekt lax som serveras med citronrostad potatis och broccoli. Underbart tillbehör är en vackert grön rucoladressing med vitlök och citron.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
500 g
Potatis
250 g
Broccoli
½ st
Ekologisk citron
½ st
Vitlöksklyfta
40 g
Rucola
1 paket
Yoghurt
(Innehåller Mjölk)
250 g
Laxfilé
(Innehåller Fisk)
20 g
Finriven ost
(Innehåller Mjölk, Ägg)
Sätt ugnen på 240°C/220°C varmluft. Skär potatis i 2 cm klyftor och placera dem på en plåt med bakplåtspapper. Blanda med lite olivolja*, salt* och peppar*. Rosta i ugnen i 25-30 minuter, eller tills gyllene.
Skär broccoli i små buketter och tärna stjälken i 2 cm stora bitar (skala stjälken vid behov). Finhacka eller pressa vitlök [½ st, 2P]. Skölj rucola och finhacka hälften. Riv en nypa citronzest och skär sen citron [½ st, 2P] i klyftor.
När det återstår 12 min av potatisens tillagningstid - tillsätt broccoli till plåten, blanda med lite olivolja* och rosta resten av tiden. Blanda hackad rucola, vitlök, yoghurt, citronjuice [1 tsk | 2 tsk] och en nypa salt* och peppar* i en liten skål.
Hetta upp en skvätt olivolja* i en stor stekpanna på medelhög värme. Torka av laxen försiktigt med lite hushållspapper, krydda med en nypa salt*, och stek med skinnsidan ner i 3-4 min. Sänk till medelvärme, vänd laxen och stek i ytterligare 3-4 min, eller tills genomstekt. TIPS: Laxen är färdiglagad när köttet är ogenomskinligt i mitten.
Blanda färdig potatis och broccoli med resterande rucola, riven hårdost och en generös nypa citronzest.
Lägg upp citronrostad potatis, lax och rucoladressing på tallrikar. Servera med resterande citronklyftor.