Att detta recept fångade din uppmärksamhet förstår vi, citronlax är ju bara sååå gott! Smakerna är perfekt balanserade mellan lax, smör och citron, och serveras med sesamrostade rotfrukter. Till detta en uppfriskande krämig sallad med gurka, dill och yoghurt. Enkelt, snabbt, och utsökt gott!
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
1
Dill
500
Potatis
1
Rödbeta
1
Gurka
1
Vitlöksklyfta
1
Citron
250
Laxfilé
(Innehåller Fisk)
4
Grönsaksbuljong
(Innehåller Selleri)
1
Yoghurt
(Innehåller Mjölk)
10
Sesamfrön
(Innehåller Sesam Kan innehålla Nötter, Jordnötter)
1
Morot
½
Vatten (steg 4)
1
Smör (steg 5)
1
Olivolja (steg 4)
Värm ugnen till 220°C/200°C (varmluft).
Skär oskalad potatis, rödbeta och morot i 1 cm stora bitar. Blanda med olivolja, sesamfrön, salt och peppar på en plåt [2 plåtar, 4P] med bakplåtspapper.
Rosta i ugnen i 20-30 min, tills gyllene.
Under tiden, finhacka eller pressa vitlök.
Skär gurka i tunna skivor.
Grovhacka dill.
Blanda gurka, yoghurt, vitlök och dill i en liten skål. Krydda med salt och peppar.
Skär citron i klyftor.
Blanda vatten [1/2 dl | 1 dl], grönsaksbuljong och en generös skvätt citronjuice i en liten skål.
Torka av lax med hushållspapper och krydda med salt, när det återstår 10 min av rotfrukternas baktid.
Hetta upp olivolja [1 msk | 2 msk] i en stor stekpanna på medelhög värme. Stek lax med skinnsidan ner i 3-4 min.
Vänd lax, häll över buljong och tillsätt smör [1 msk | 2 msk]. Stek i ytterligare 3-5 min, tills gyllene och genomstekt.
TIPS: Laxen är färdiglagad när köttet är ogenomskinligt i mitten.
Lägg upp lax, sesamrostade rotfrukter och krämig gurksallad på tallrikar.
Servera med citronklyftor.