topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Stekt lax

Stekt lax

med bakade rotfrukter och gurksallad

Att detta recept fångade din uppmärksamhet förstår vi, citronlax är ju bara sååå gott! Smakerna är perfekt balanserade mellan lax, smör och citron, och serveras med rostade rotfrukter. Till detta en uppfriskande krämig sallad med gurka, dill och yoghurt. Enkelt, snabbt, och utsökt gott!

Taggar:
Glutenfri
Barnvänlig
Allergener:
Fisk
Selleri
Mjölk
Sesam

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.

Tillagningstid30 minuter
25 minuter
NivåMedel

Ingredienser

Antal portioner

1 portionspåse

Dill

500 g

Potatis

1 st

Rödbeta

1 st

Palsternacka

1 st

Gurka

1 st

Vitlöksklyfta

1 st

Citron

250 g

Laxfilé

(Innehåller Fisk)

4 g

Grönsaksbuljong

(Innehåller Selleri)

75 ml

Yoghurt

(Innehåller Mjölk)

10 g

Sesamfrön

(Innehåller Sesam Kan innehålla Nötter, Jordnötter)

Ingår inte i din leverans

½ dl

Vatten (steg 4)

1 msk

Smör (steg 5)

1 msk

Olivolja (steg 4)

sideBannerName

Näringsvärden

Energi (kJ)3323 kJ
Energi (kcal)794 kcal
Fett42.3 g
varav mättat12.2 g
Kolhydrater71.1 g
varav socker17 g
Protein36.3 g
Salt1.4 g

Köksredskap

Bakplåt
Stekpanna

Instruktioner

Rosta rotfrukter
1

Värm ugnen till 220 °C/200 °C (varmluft).
 
Skär oskalad potatis, rödbeta och palsternacka i 1 cm stora bitar och placera dem på en plåt [2 plåtar, 4P] med bakplåtspapper. Blanda med olivolja, salt och peppar.
 
Rosta i ugnen i 20–30 min, eller tills gyllene och mjuka.

Förbered råvaror
2

Under tiden, finhacka eller pressa vitlök.
 
Skär gurka i tunna skivor.
 
Grovhacka dill.

Blanda gurksallad
3

Blanda gurka, yoghurt, vitlök och dill i en liten skål. Krydda med salt och peppar.

Stek lax
4

Skär citron i klyftor.

Blanda vatten [1/2 dl | 1 dl], grönsaksbuljong och en generös skvätt citronsaft i en liten skål.

Torka av lax med hushållspapper och krydda med salt, när det återstår 10 min av rotfrukternas baktid.

Hetta upp olivolja [1 msk | 2 msk] i en stor stekpanna på medelhög värme. Stek lax med skinnsidan ner i 3–4 min

Tillsätt buljong
5

Vänd lax, häll över buljong och tillsätt smör [1 msk | 2 msk]. Stek i ytterligare 3–5 min, tills gyllene och genomstekt. 
 
TIPS: Laxen är färdiglagad när köttet är ogenomskinligt i mitten.

Servera
6

Lägg upp lax, rostade rotfrukter och krämig gurksallad på tallrikar.
 
Strö över med sesamfrön.
 
Servera med citronklyftor.