topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Stekt lax

Stekt lax

med bakade rotfrukter och gurksallad

Att detta recept fångade din uppmärksamhet förstår vi, citronlax är ju bara sååå gott! Smakerna är perfekt balanserade mellan lax, smör och citron, och så serveras den med rostade rotfrukter. Till detta en uppfriskande krämig sallad med gurka, dill och yoghurt. Enkelt, snabbt, och utsökt gott!

Taggar:
Glutenfri
Barnvänlig
Allergener:
Fisk
Mjölk
Selleri
Sesam

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.

Tillagningstid30 minuter
25 minuter
NivåMedel

Ingredienser

Antal portioner

1 st

Citron

1 st

Gurka

250 g

Laxfilé

(Innehåller Fisk)

75 g

Yoghurt

(Innehåller Mjölk)

500 g

Potatis

1 st

Vitlöksklyfta

1 portionspåse

Dill

1 st

Rödbeta

4 g

Grönsaksbuljong

(Innehåller Selleri)

1 st

Palsternacka

10 g

Sesamfrön

(Innehåller Sesam Kan innehålla Nötter, Jordnötter)

Ingår inte i din leverans

½ tsk

Salt till grönsaker

¼ tsk

Salt till dressing

½ dl

Vatten till sås

¼ tsk

Salt till fisk

1 msk

Olja till stekning

1 msk

Smör till sås

sideBannerName

Näringsvärden

Energi (kJ)3334 kJ
Energi (kcal)797 kcal
Fett42.4 g
varav mättat12.2 g
Kolhydrater70.7 g
varav socker15.3 g
Protein36.3 g
Salt3.9 g

Instruktioner

Rosta rotfrukter
1

Värm ugnen till 220 °C/200 °C (varmluft).

Skär oskalad potatis, rödbeta och palsternacka i 1 cm stora bitar och placera dem på en plåt med bakplåtspapper. Blanda med en skvätt olivolja, salt och peppar.

Rosta i ugnen i 20–30 min, eller tills gyllene och mjuka.

TIPS: Använd fler plåtar om det blir för trångt.

Förbered råvaror
2

Under tiden, finhacka eller pressa vitlök.
 
Skär gurka i tunna skivor.
 
Grovhacka dill.

Blanda gurksallad
3

Blanda gurka, yoghurt, vitlök och dill i en liten skål. Krydda med salt och en nypa peppar.

Stek lax
4

Skär citron i klyftor.

Blanda vatten, grönsaksbuljong och en generös skvätt citronsaft i en liten skål.

Torka av lax med hushållspapper och krydda med salt, när det återstår 10 min av rotfrukternas baktid.

Hetta upp olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme. Stek lax med skinnsidan ner i 3–4 min

Tillsätt buljong
5

Vänd lax, häll över buljong och tillsätt smör. Stek i ytterligare 3–5 min, tills gyllene och genomstekt. 
 
TIPS: Laxen är färdiglagad när köttet är ogenomskinligt i mitten.

Servera
6

Lägg upp lax, rostade rotfrukter och krämig gurksallad på tallrikar.
 
Strö över med sesamfrön.
 
Servera med citronklyftor.