Att detta recept fångade din uppmärksamhet förstår vi, citronlax är ju bara sååå gott! Smakerna är perfekt balanserade mellan lax, smör och citron, och serveras med rostade rotfrukter. Till detta en uppfriskande krämig sallad med gurka, dill och yoghurt. Enkelt, snabbt, och utsökt gott!
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
1 st
Citron
250 g
Laxfilé
(Innehåller Fisk)
1 st
Gurka
75 g
Yoghurt
(Innehåller Mjölk)
500 g
Potatis
1 st
Vitlöksklyfta
1 portionspåse
Dill
1 st
Rödbeta
4 g
Grönsaksbuljong
(Innehåller Selleri)
1 st
Palsternacka
10 g
Sesamfrön
(Innehåller Sesam Kan innehålla Nötter, Jordnötter)
½ tsk
Salt till grönsaker
¼ tsk
Salt till dressing
½ dl
Vatten till sås
¼ tsk
Salt till fisk
1 msk
Olja till stekning
1 msk
Smör till sås
Värm ugnen till 220 °C/200 °C (varmluft).
Skär oskalad potatis, rödbeta och palsternacka i 1 cm stora bitar och placera dem på en plåt med bakplåtspapper. Blanda med en skvätt olivolja, salt och en nypa peppar.
Rosta i ugnen i 20–30 min, eller tills gyllene och mjuka.
TIPS: Använd fler plåtar om det blir för trångt.
Under tiden, finhacka eller pressa vitlök.
Skär gurka i tunna skivor.
Grovhacka dill.
Blanda gurka, yoghurt, vitlök och dill i en liten skål. Krydda med salt och en nypa peppar.
Skär citron i klyftor.
Blanda vatten, grönsaksbuljong och en generös skvätt citronsaft i en liten skål.
Torka av lax med hushållspapper och krydda med salt, när det återstår 10 min av rotfrukternas baktid.
Hetta upp olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme. Stek lax med skinnsidan ner i 3–4 min.
Vänd lax, häll över buljong och tillsätt smör.
Stek i ytterligare 3–5 min, tills gyllene och genomstekt.
TIPS: Laxen är färdiglagad när köttet ärogenomskinligt i mitten.
Lägg upp lax, rostade rotfrukter och krämig gurksallad på tallrikar.
Strö över sesamfrön.
Servera med citronklyftor.