Det här är ett recept med så många härliga kombinationer av ingredienser att smaklökarna brister ut i glädjesång! Vad sägs om rosmarinsrostad potatis, underbart syrlig apelsin- och fänkålssallad med riven ost och gyllenstekt lax med färsk körvel? Vi garanterar renskrapade tallrikar och nöjda middagsgäster.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
12 g
Grov senap
(Innehåller Senap)
75 ml
Crème fraiche
(Innehåller Mjölk)
250 g
Laxfilé
(Innehåller Fisk)
500 g
Potatis
½ st
Rosmarin
20 g
Italiensk hårdost, hyvlad
(Innehåller Mjölk)
1 st
Apelsin
1 st
Fänkål
1 portionspåse
Körvel
½ tsk
Salt till potatis
1 msk
Olja till sallad
½ tsk
Salt till sallad
¼ tsk
Salt till fisk
Värm ugnen till 240 °C/220 °C (varmluft).
Grovhacka rosmarinsblad.
Skär potatis (oskalad) i 2 cm stora bitar och placera dem på en plåt med bakplåtspapper.
Blanda med olivolja, rosmarin, salt och en nypa peppar.
Rosta i ugnen i 25–35 min, eller tills gyllene.
Under tiden, halvera fänkål och använd en potatisskalare för att skala den på längden.Finhacka innersta delen som kan vara svår att skala. Kasta stjälken.
Skala apelsin, ta bort de vita hinnorna och tärna den i 1 cm stora bitar.
Blanda fänkål, apelsin (inklusive saft), senap, olivolja, salt och en nypa peppar i en medelstor skål. Ställ åt sidan.
Grovhacka körvel.
När det återstår 10–12 min av potatisens tillagningstid, hetta upp en skvätt olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.
Torka av lax med hushållspapper och krydda med salt.
Stek med skinnsidan ner i 3–4 min. Vänd laxen och stek i ytterligare 3-5 min, eller tills gyllene och genomstekt.
VIKTIGT: Laxen är färdiglagad när köttet är ogenomskinligt i mitten.
Lägg upp lax, apelsin- och fänkålssallad och rosmarinspotatis på tallrikar.
Servera med en klick crème fraiche.
Toppa sallad med finriven ost och fisk och potatis med körvel.