Så blev det äntligen helg och tid att skämma bort familjen med en lyxig bit kött och fantastiska tillbehör. Ikväll bjuder vi på en klassisk meny bestående av mörstekt rumpstek, krispig klyftpotatis och härligt krämig bearnaisesås. Ugnsgratinerade haricots verts och morötter med ett gyllene täcke av panko och ost fulländar vår kulinariska upplevelse.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
300 g
Rumpstek
500 g
Potatis
4 g
Panamat
80 g
Bearnaisesås
(Innehåller Mjölk)
75 g
Haricots verts
25 g
Pankoströbröd
(Innehåller Gluten, Vete)
20 g
Finriven ost
(Innehåller Mjölk, Ägg)
½ st
Vitlöksklyfta
1 st
Morot
2 msk
Olivolja (steg 2)
¾ tsk
Salt (steg 1)
¼ tsk
Salt (steg 2)
2 msk
Vatten (steg 5)
Värm ugnen till 240 °C/220 °C (varmluft).
Ta fram kött så det blir rumstempererat och krydda det med salt [1/4 tsk | 1/2 tsk].
Skär potatis (oskalad) i 2 cm breda klyftor, och placera dem på en plåt med bakplåtspapper.
Blanda med olivolja, Panamat, salt [1/2 tsk | 1 tsk] och en nypa peppar.
Rosta i ugnen i 25–35 min, eller tills gyllene.
Under tiden, finhacka eller pressa vitlök [1/2 klyfta, 2P].
Skär morot (oskalad) i 1 cm tunna stavar.
Ansa haricots verts [½ påse, 2P].
Blanda vitlök, panko, riven ost, olivolja [2 msk | 4 msk], salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] och en nypa peppar i en liten skål.
Placera morot och haricots verts på en ny plåt med bakplåtspapper när det återstår 15 min av potatisens tillagningstid.
Toppa med pankomix.
Gratinera i ugnen i 10–12 min, tills grönsaker är mjuka och pankomix gyllene.
Hetta upp en skvätt olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.
Stek kött i 3–4 min per sida, eller tills brynt.
Låt köttet vila i ett foliepaket tills servering. Det kommer fortsätta tillagas något under tiden det vilar.
TIPS: Stek i ytterligare 1–2 min för genomstekt.
När det återstår 5 min av grönsakernas tillagningstid, hetta upp samma stekpanna på medelvärme.
Värm bearnaisesås, vatten [2 msk | 4 msk], en nypa salt och peppar i 1–2 min, eller tills genomvarmt.
Skär kött i tunna skivor.
Lägg upp klyftpotatis, kött och gratinerade grönsaker på tallrikar.
Toppa kött med bearnaisesås och eventuell köttsaft från foliepaketet.