Stekt rumpstek och krämig svampsås
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Stekt rumpstek och krämig svampsås

Stekt rumpstek och krämig svampsås

med tryffelpotatismos och rostade rotfrukter

Rumpstek är en supermör köttbit – perfekt när du vill laga en helgmiddag med det lilla extra! I kväll serverar vi den stekt tillsammans med ett lent potatismos som vi smaksätter med tryffelolja. Vi ugnsrostar också palsternacka och morot och vänder sedan rotfrukterna med smör och färsk persilja. Vi serverar hela härligheten med en gräddig svampsås med vitlök.

Allergener:
Mjölk

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.

Tillagningstid30 minuter
20 minuter
NivåLätt

Ingredienser

Antal portioner

300 g

Rumpstek

200 g

Champinjoner

1 paket

Matlagningsgrädde

(Innehåller Mjölk)

1 st

Vitlöksklyfta

4 g

Kycklingbuljong

2 st

Palsternacka

2 st

Morot

4 g

Vitlöksflörter

1 portionspåse

Bladpersilja

8 ml

Tryffelolja

500 g

Potatis

Ingår inte i din leverans

½ tsk

Salt (steg 2)

3 msk

Mjölk (steg 2)

¼ tsk

Salt (steg 3)

½ msk

Vetemjöl (steg 5)

¼ tsk

Salt (steg 5)

½ msk

Olivolja (steg 5)

1 msk

Smör (steg 3)

¼ tsk

Salt (steg 1)

sideBannerName

Näringsvärden

Energi (kJ)5529 kJ
Energi (kcal)1322 kcal
Fett32.4 g
varav mättat15.1 g
Kolhydrater90.1 g
varav socker26.3 g
Protein45.1 g
Salt5.4 g

Köksredskap

Bakplåt
Stekpanna
Kastrull

Instruktioner

Förbered potatis
1

Värm ugnen till 240 °C/220 °C (varmluft).

Ta fram kött så det blir rumstempererat och krydda det med salt [1/4 tsk | 1/2 tsk].

Koka upp en stor kastrull med saltat vatten.

Skala och tärna potatis i 2 cm stora bitar.

Laga mos
2

Koka potatis i 11–13 min, eller tills de enkelt kan delas med en kniv.

Häll av vattnet, och mosa potatis tillsammans med mjölk [3 msk | 6 msk], salt [½ tsk | 1 tsk], tryffelolja och en nypa peppar i kastrullen. Ställ åt sidan under lock.

TIPS: Tillsätt en klick smör för att göra moset extra krämigt.

Rosta rotfrukter
3

Under tiden, skär palsternacka och morot (oskalade) i 1 cm tunna stavar och placera dem på en plåt med bakplåtspapper.

Blanda med olivolja och salt [1/4 tsk | 1/2 tsk].

Rosta i ugnen i 20–30 min, eller tills gyllene.

Under tiden, skär svamp i tunna skivor.

Finhacka persilja och finhacka eller pressa vitlök.

Vänd rostade rotfrukter med persilja och smör [1 msk | 2 msk].

Stek kött
4

Hetta upp en skvätt olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.

Stek kött i 3–4 min per sida, eller tills brynt.

Låt köttet vila i ett foliepaket tills servering. Det kommer fortsätta tillagas något under tiden det vilar.

TIPS: Stek i ytterligare 1–2 min för genomstekt.

Laga sås
5

Hetta upp olivolja [1/2 msk | 1 msk] i samma stekpanna på medelvärme.

Stek svamp och vitlök i 3–4 min, tills brynt.

Rör i vetemjöl [1/2 msk | 1 msk], kycklingbuljong, Vitlöksflörter och salt [1/4 tsk | 1/2 tsk].

Tillsätt matlagningsgrädde och sjud i 2–3 min, tills något tjocknat.

Servera
6

Skär kött i skivor, lägg upp dem på tallrikar och toppa med svampsås.

Servera med rostade rotfrukter och tryffelmos.