Rumpstek är en supermör köttbit – perfekt när du vill laga en helgmiddag med det lilla extra! I kväll serverar vi den stekt tillsammans med ett lent potatismos som vi smaksätter med tryffelolja. Vi ugnsrostar också palsternacka och morot och vänder sedan rotfrukterna med smör och färsk persilja. Vi serverar hela härligheten med en gräddig svampsås med vitlök.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
4 g
Vitlöksflörter
4 g
Kycklingbuljong
200 g
Champinjoner
150 ml
Matlagningsgrädde
(Innehåller Mjölk)
8 ml
Tryffelolja
300 g
Rumpstek
1 st
Vitlöksklyfta
2 st
Palsternacka
2 st
Morot
500 g
Bakpotatis
1 portionspåse
Bladpersilja
¼ tsk
Salt till kött
3 msk
Mjölk till mos
½ tsk
Salt till mos
¼ tsk
Salt till grönsaker
1 msk
Smör till grönsaker
½ msk
Olja till sås
½ msk
Mjöl till sås
¼ tsk
Salt till sås
Värm ugnen till 240 °C/220 °C (varmluft).
Ta fram kött så det blir rumstempererat och krydda det med salt.
Koka upp en stor kastrull med saltat vatten.
Skala och tärna potatis i 2 cm stora bitar.
Koka potatis i 11–13 min, eller tills de enkelt kan delas med en kniv.
Häll av vattnet, och mosa potatis tillsammans med mjölk, salt, tryffelolja och en nypa peppar i kastrullen. Ställ åt sidan under lock.
TIPS: Tillsätt en klick smör för att göra moset extra krämigt.
Under tiden, skär palsternacka och morot (oskalade) i 1 cm tunna pommes och placera dem på en plåt med bakplåtspapper.
Blanda med en skvätt olivolja och salt.
Rosta i ugnen i 20–30 min, eller tills gyllene.
Under tiden, skär svamp i tunna skivor.
Finhacka persilja och finhacka eller pressa vitlök.
Vänd rostade rotfrukter med persilja och smör.
Hetta upp en skvätt olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.
Stek kött i 3–4 min per sida, eller tills brynt.
Låt köttet vila i ett foliepaket tills servering. Det kommer fortsätta tillagas något under tiden det vilar.
TIPS: Stek i ytterligare 1–2 min för genomstekt.
Hetta upp olivolja i samma stekpanna på medelvärme.
Stek svamp och vitlök i 3–4 min, tills brynt.
Rör i vetemjöl, kycklingbuljong, Vitlöksflörter och salt.
Tillsätt matlagningsgrädde och sjud i 2–3 min, tills såsen har tjocknat något.
Skär kött i skivor, lägg upp dem på tallrikar och toppa med svampsås.
Servera med rostade rotfrukter och tryffelmos.