I kväll frestar vi med ljuvligt god festmat med lyxiga ingredienser! Vi serverar stekt rumpstek med lent palsternacksmos med potatis och vitlök och hasselnötstoppad purjolök med persiljesmör och skedar över en härlig schalottenlökssås. Skäm bort era gäster i helgen, eller skäm bort familjen med en ytterst festlig vardagskväll!
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
300 g
Rumpstek
1 st
Purjolök
20 g
Hasselnötter
(Innehåller Nötter Kan innehålla Sesam, Spelt, Vete, Korn, Havre, Jordnötter, Råg)
500 g
Potatis
½ st
Schalottenlök
½ portionspåse
Kruspersilja
4 g
Köttbuljong
12 ml
Vitvinsvinäger
(Innehåller Sulfiter)
1 st
Palsternacka
3 msk
Mjölk (steg 2)
½ tsk
Salt (steg 2)
1 dl
Vatten (steg 3)
½ msk
Vetemjöl (steg 3)
½ msk
Olivolja (steg 5)
¼ tsk
Salt (steg 5)
¼ tsk
Socker (steg 5)
1 msk
Smör (steg 1)
1 msk
Smör (steg 5)
¼ tsk
Salt (steg 1)
Värm ugnen till 240 °C/220 °C (varmluft).
Ta fram smör och kött så det blir rumstempererat och krydda kött med salt [1/4 tsk | 1/2 tsk].
Koka upp en stor kastrull med saltat vatten.
Halvera purjolök på längden. Placera den på folie, tillsätt smör [1 msk | 2 msk] och krydda med en nypa salt och peppar.
Vik ihop folien till ett paket och placera det på en plåt med bakplåtspapper. Baka i ugnen i 25–35 min, eller tills mjuk.
TIPS: Se till att stänga foliepaketet helt.
Skala och tärna potatis och palsternacka i 2 cm stora bitar.
Koka potatis och palsternacka i 11–13 min, eller tills de enkelt kan delas med en kniv.
Häll av vattnet från potatis och palsternacka och mosa dem med mjölk [3 msk | 6 msk], salt [1/2 tsk | 1 tsk] och en nypa peppar i kastrullen.
Ställ åt sidan under lock.
TIPS: Tillsätt en klick smör för att göra moset extra krämigt.
Finhacka schalottenlök [1/2 st, 2P] och persilja [½ påse, 2P].
Grovhacka hasselnötter.
Vispa ihop vatten [1 dl | 2 dl] och vetemjöl [½ msk | 1 msk] i en liten skål.
Hetta upp en skvätt olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme när det återstår 10 min av purjolökens tillagningstid.
Stek kött i 3-4 min per sida, eller tills brynt.
Låt köttet vila i ett foliepaket tills servering. Det kommer fortsätta tillagas något under tiden det vilar.
Tillsätt hasselnötter på andra sidan av plåten när det återstår 5 min av purjolökens tillagningstid.
TIPS: Stek i ytterligare 1–2 min för genomstekt.
Hetta upp olivolja [1/2 msk I 1 msk] i samma stekpanna (torka inte ur den) på medellåg värme.
Fräs schalottenlök i 1 min, eller tills väldoftande.
Rör ner vitvinsvinäger och rör om i pannan.
Tillsätt mjölmix, köttbuljong, skyn från foliepaketet, smör [1 msk | 2 msk], socker [1/4 tsk | 1/2 tsk], salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] och en nypa peppar.
Sjud i 2–3 min, tills såsen tjocknar.
TIPS: Tillsätt mer vatten om såsen blir för tjock.
Skär kött i tunna skivor.
Lägg upp kött, palsternacksmos och purjolök på tallrikar.
Toppa purjolök med hasselnötter.
Ös schalottenlökssås över köttet.
Garnera med persilja.