Stekt rumpstek och schalottenlökssås
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Stekt rumpstek och schalottenlökssås

Stekt rumpstek och schalottenlökssås

med palsternacksmos & nöttoppad purjolök

I kväll frestar vi med ljuvligt god festmat med lyxiga ingredienser! Vi serverar stekt rumpstek med lent palsternacksmos med potatis och vitlök och hasselnötstoppad purjolök med persiljesmör och skedar över en härlig schalottenlökssås. Skäm bort era gäster i helgen, eller skäm bort familjen med en ytterst festlig vardagskväll!

Taggar:
Glutenfri
Allergener:
Nötter
Sulfiter

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.

Tillagningstid30 minuter
25 minuter
NivåLätt

Ingredienser

Antal portioner

300 g

Rumpstek

1 st

Purjolök

20 g

Hasselnötter

(Innehåller Nötter Kan innehålla Sesam, Spelt, Vete, Korn, Havre, Jordnötter, Råg)

500 g

Potatis

½ st

Schalottenlök

½ portionspåse

Kruspersilja

4 g

Köttbuljong

12 ml

Vitvinsvinäger

(Innehåller Sulfiter)

1 st

Palsternacka

Ingår inte i din leverans

3 msk

Mjölk (steg 2)

½ tsk

Salt (steg 2)

1 dl

Vatten (steg 3)

½ msk

Vetemjöl (steg 3)

½ msk

Olivolja (steg 5)

¼ tsk

Salt (steg 5)

¼ tsk

Socker (steg 5)

1 msk

Smör (steg 1)

1 msk

Smör (steg 5)

¼ tsk

Salt (steg 1)

sideBannerName

Näringsvärden

Energi (kJ)5021 kJ
Energi (kcal)1200 kcal
Fett29 g
varav mättat11 g
Kolhydrater68.1 g
varav socker15.4 g
Protein41.5 g
Salt4.3 g

Köksredskap

Bakplåt
Stekpanna
Kastrull

Instruktioner

Baka purjolök
1

Värm ugnen till 240 °C/220 °C (varmluft).

Ta fram smör och kött så det blir rumstempererat och krydda kött med salt [1/4 tsk | 1/2 tsk].

Koka upp en stor kastrull med saltat vatten.

Halvera purjolök på längden. Placera den på folie, tillsätt smör [1 msk | 2 msk] och krydda med en nypa salt och peppar.

Vik ihop folien till ett paket och placera det på en plåt med bakplåtspapper. Baka i ugnen i 25–35 min, eller tills mjuk.

TIPS: Se till att stänga foliepaketet helt.

Laga palsternacksmos
2

Skala och tärna potatis och palsternacka i 2 cm stora bitar.

Koka potatis och palsternacka i 11–13 min, eller tills de enkelt kan delas med en kniv.

Häll av vattnet från potatis och palsternacka och mosa dem med mjölk [3 msk | 6 msk], salt [1/2 tsk | 1 tsk] och en nypa peppar i kastrullen.

Ställ åt sidan under lock.

TIPS: Tillsätt en klick smör för att göra moset extra krämigt.

Förbered råvaror
3

Finhacka schalottenlök [1/2 st, 2P] och persilja [½ påse, 2P].

Grovhacka hasselnötter.

Vispa ihop vatten [1 dl | 2 dl] och vetemjöl [½ msk | 1 msk] i en liten skål.

Stek kött
4

Hetta upp en skvätt olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme när det återstår 10 min av purjolökens tillagningstid.

Stek kött i 3-4 min per sida, eller tills brynt.

Låt köttet vila i ett foliepaket tills servering. Det kommer fortsätta tillagas något under tiden det vilar.

Tillsätt hasselnötter på andra sidan av plåten när det återstår 5 min av purjolökens tillagningstid.

TIPS: Stek i ytterligare 1–2 min för genomstekt.

Koka schalottenlökssås
5

Hetta upp olivolja [1/2 msk I 1 msk] i samma stekpanna (torka inte ur den) på medellåg värme.

Fräs schalottenlök i 1 min, eller tills väldoftande.

Rör ner vitvinsvinäger och rör om i pannan.

Tillsätt mjölmix, köttbuljong, skyn från foliepaketet, smör [1 msk | 2 msk], socker [1/4 tsk | 1/2 tsk], salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] och en nypa peppar.

Sjud i 2–3 min, tills såsen tjocknar.

TIPS: Tillsätt mer vatten om såsen blir för tjock.

Servera
6

Skär kött i tunna skivor.

Lägg upp kött, palsternacksmos och purjolök på tallrikar.

Toppa purjolök med hasselnötter.

Ös schalottenlökssås över köttet.

Garnera med persilja.

Meal right image

Upptäck liknande recept

Meal left image