Vi hoppas att ni har sparat denna rätt till helgen, för här bjuder vi på en riktigt lyxig och spännande rätt. Vi ska nämligen laga supermör, perfekt stekt rumpstek. Underbara tillbehör är krämigt potatismos med tryffelolja, rostad palsternacka och morot, och en fantastisk svampsås.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
200 g
Champinjoner
1 paket
Matlagningsgrädde
(Innehåller Mjölk)
1 st
Vitlöksklyfta
500 g
Bakpotatis
4 g
Kycklingbuljong
2 st
Palsternacka
2 st
Morot
4 g
Vitlöksflörter
1 portionspåse
Bladpersilja
300 g
Rumpstek
8 ml
Tryffelolja
½ tsk
Salt (steg 2)
3 msk
Mjölk (steg 2)
¼ tsk
Salt (steg 3)
½ msk
Vetemjöl (steg 5)
¼ tsk
Salt (steg 5)
½ msk
Olivolja (steg 5)
1 msk
Smör (steg 3)
Värm ugnen till 240°C/220°C (varmluft).
Ta fram kött så det blir rumstempererat och krydda det med en nypa salt.
Koka upp en medelstor kastrull med saltat vatten.
Skala och tärna potatis i 2 cm stora bitar.
Koka potatis i 11-13 min, eller tills den enkelt kan delas med en kniv.
Häll av vattnet och mosa potatis tillsammans med mjölk [3 msk | 6 msk], salt [½ tsk | 1 tsk] tryffelolja och en nypa peppar i kastrullen. Ställ åt sidan under lock tills servering.
TIPS: Tillsätt eventuellt en klick smör.
Under tiden, skär palsternacka (oskalad) och morot (oskalad) i 1 cm tunna strimlor, och placera på en plåt med bakplåtspapper.
Blanda med olivolja och salt [1/4 tsk | 1/2 tsk]. Rosta i ugnen i 20-30 min, eller tills gyllene och mjuka.
Under tiden, skär svamp i tunna skivor.
Finhacka persilja.
Finhacka eller pressa vitlök.
När grönsakerna är färdiga, blanda dem med persilja och smör [1 msk | 2 msk] på plåten.
Hetta upp en skvätt olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.
Stek kött i 3-4 min per sida, eller tills brynt.
Låt köttet vila i ett foliepaket tills servering. Det kommer fortsätta tillagas något under tiden det vilar.
TIPS: Stek i ytterligare 1-2 min för genomstekt.
Hetta upp olivolja [1/2 msk | 1 msk] i samma stekpanna på medelvärme.
Stek svamp i 3-4 min, tills brynt.
Rör i vetemjöl [1/2 msk | 1 msk], kycklingbuljong, Vitlöksflörter och salt [1/4 tsk | 1/2 tsk].
Rör i matlagningsgrädde och sjud i ytterligare 2-3 min, eller tills lätt tjocknad.
Skär kött i tunna skivor, lägg upp på tallrikar och toppa med svampsås.
Servera med rostade grönsaker och potatismos.