Sydamerikanska kycklingempanadas
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Sydamerikanska kycklingempanadas

Sydamerikanska kycklingempanadas

med kryddig potatis och chimichurri

Empanadas är spanska piroger, och du gör snabbt din egen variant av denna goda klassiker med vår färdiga pizzadeg. Vi fyller våra empanadas med BBQ-kryddad kyckling, svarta bönor och ost och serverar dem med rostad potatis, tomatsallad och en vackert grön chimichurri.

Allergener:
Mjölk
Ägg
Senap
Gluten
Vete

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.

Tillagningstid45 minuter
45 minuter
NivåLätt

Ingredienser

Antal portioner

½ st

Rödlök

100 g

Riven gouda

(Innehåller Mjölk)

1 st

Lime

½ paket

Svarta bönor

4 g

Mamas Favorit

(Innehåller Ägg)

4 g

Panamat

400 g

Småpotatis

1 st

Vitlöksklyfta

300 g

Kycklingbröstfilé, BBQ-marinerad

250 g

Körsbärstomater

½ g

Chiliflakes

40 g

Aioli

(Innehåller Ägg, Senap)

1 portionspåse

Bladpersilja

1 st

Pizzadeg

(Innehåller Gluten, Vete Kan innehålla Sesam)

Ingår inte i din leverans

½ tsk

Salt till potatis

¼ tsk

Salt till kött

¼ tsk

Salt till inläggning

½ dl

Vatten till sås

¼ tsk

Salt till bönor

2 msk

Olja till chimichurri

¼ tsk

Salt till chimichurri

sideBannerName

Näringsvärden

Energi (kJ)5635 kJ
Energi (kcal)1347 kcal
Fett52.4 g
varav mättat13.9 g
Kolhydrater143.3 g
varav socker13.3 g
Protein70.2 g
Salt10 g

Instruktioner

Rosta potatis
1

Värm ugnen till 240 °C/220 °C (varmluft).

Halvera potatis (oskalad) och placera dem på en plåt med bakplåtspapper. Blanda med en skvätt olivolja, Mamas Favorit, salt och en nypa peppar.

Rosta i ugnen i 25–35 min, eller tills gyllene.

TIPS: Ta ut pizzadegen från kylen minst 10 min innan tillagning. Rumstempererad deg är lättare att kavla ut.

Ugnsstek kyckling
2

Under tiden, krydda kyckling med salt på båda sidor.

Lägg över kyckling på en plåt med bakplåtspapper. Tillaga i ugnen i 12–13 min (den blir färdiglagad i ett senare steg).

Skär rödlök i tunna skivor.

Halvera lime.

Blanda lök med en generös skvätt limesaft och salt i en medelstor skål. Ställ åt sidan.

VIKTIGT: Tvätta händer och köksredskap noggrant efter hantering av rå kyckling.

Förbered empanadas
3

Strö generöst med vetemjöl över köksbänken.

Halvera deg och rulla ut deghalvor med händerna (eller en kavel). Låt degen vila i 3 min.

Häll av och skölj svarta bönor.

Hetta upp en skvätt olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.

Fräs Panamat i 30 sek, eller tills väldoftande. Rör ner svarta bönor, vatten och salt och sjud i 3–4 min, eller tills såsen tjocknat något.

Riv färdig kyckling i mindre bitar med 2 gafflar.

Rör ner kyckling och en generös nypa chiliflakes i pannan med svarta bönor och ta av den från värme.

TIPS: 1) Kycklingen är färdiglagad när köttet inte längre är rosa i mitten. 2) Skippa chili eller använd mindre om du inte tycker om stark mat.

Grädda empanadas
4

Efter 3 min, kavla ut degen tills den är ca 25 cm i diameter och rektangelformad. Dela i kvartar.

Lägg fyllning på ena sidan av degen med en kant på 1 cm. Toppa med gouda och vik över den andra deghalvan. Kläm ihop kanterna med fingrarna och sedan med tänderna på en gaffel.

Lägg försiktigt över empanadas på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i ugnen i 12–14 min, eller tills gyllene.

Gör chimichurri
5

Under tiden, halvera körsbärstomater.

Finhacka eller pressa vitlök och finhacka persilja.

Blanda vitlök, persilja, olivolja, resterande limesaft, salt, en nypa peppar och resterande chiliflakes i en liten skål. Tillsätt eventuellt en skvätt vatten för en mer lättflytande konsistens.

Rör ner körsbärstomater och en sked chimichurri i skålen med rödlök precis innan servering.

TIPS: Det är viktigt att ingredienserna i chimichurrin är finhackade.

Servera
6

Lägg upp empanadas, potatis och en klick aioli på tallrikar.

Servera tomatsallad och chimichurri i skålar vid sidan av.

TIPS: Traditionellt sett äter man empanadas genom att tillsätta en sked chimichurri till empanadan för varje bit.