Empanadas är spanska piroger, och du gör snabbt din egen variant av denna goda klassiker med vår färdiga pizzadeg. Vi fyller våra empanadas med BBQ-kryddad kyckling, svarta bönor och ost och serverar dem med rostad potatis, tomatsallad och en vackert grön chimichurri.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
½ st
Rödlök
100 g
Riven gouda
(Innehåller Mjölk)
1 st
Lime
½ paket
Svarta bönor
4 g
Mamas Favorit
(Innehåller Ägg)
4 g
Panamat
400 g
Småpotatis
1 st
Vitlöksklyfta
300 g
Kycklingbröstfilé, BBQ-marinerad
250 g
Körsbärstomater
½ g
Chiliflakes
40 g
Aioli
(Innehåller Ägg, Senap)
1 portionspåse
Bladpersilja
1 st
Pizzadeg
(Innehåller Gluten, Vete Kan innehålla Sesam)
½ tsk
Salt till potatis
¼ tsk
Salt till kött
¼ tsk
Salt till inläggning
½ dl
Vatten till sås
¼ tsk
Salt till bönor
2 msk
Olja till chimichurri
¼ tsk
Salt till chimichurri
Värm ugnen till 240 °C/220 °C (varmluft).
Halvera potatis (oskalad) och placera dem på en plåt med bakplåtspapper. Blanda med en skvätt olivolja, Mamas Favorit, salt och en nypa peppar.
Rosta i ugnen i 25–35 min, eller tills gyllene.
TIPS: Ta ut pizzadegen från kylen minst 10 min innan tillagning. Rumstempererad deg är lättare att kavla ut.
Under tiden, krydda kyckling med salt på båda sidor.
Lägg över kyckling på en plåt med bakplåtspapper. Tillaga i ugnen i 12–13 min (den blir färdiglagad i ett senare steg).
Skär rödlök i tunna skivor.
Halvera lime.
Blanda lök med en generös skvätt limesaft och salt i en medelstor skål. Ställ åt sidan.
VIKTIGT: Tvätta händer och köksredskap noggrant efter hantering av rå kyckling.
Strö generöst med vetemjöl över köksbänken.
Halvera deg och rulla ut deghalvor med händerna (eller en kavel). Låt degen vila i 3 min.
Häll av och skölj svarta bönor.
Hetta upp en skvätt olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.
Fräs Panamat i 30 sek, eller tills väldoftande. Rör ner svarta bönor, vatten och salt och sjud i 3–4 min, eller tills såsen tjocknat något.
Riv färdig kyckling i mindre bitar med 2 gafflar.
Rör ner kyckling och en generös nypa chiliflakes i pannan med svarta bönor och ta av den från värme.
TIPS: 1) Kycklingen är färdiglagad när köttet inte längre är rosa i mitten. 2) Skippa chili eller använd mindre om du inte tycker om stark mat.
Efter 3 min, kavla ut degen tills den är ca 25 cm i diameter och rektangelformad. Dela i kvartar.
Lägg fyllning på ena sidan av degen med en kant på 1 cm. Toppa med gouda och vik över den andra deghalvan. Kläm ihop kanterna med fingrarna och sedan med tänderna på en gaffel.
Lägg försiktigt över empanadas på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i ugnen i 12–14 min, eller tills gyllene.
Under tiden, halvera körsbärstomater.
Finhacka eller pressa vitlök och finhacka persilja.
Blanda vitlök, persilja, olivolja, resterande limesaft, salt, en nypa peppar och resterande chiliflakes i en liten skål. Tillsätt eventuellt en skvätt vatten för en mer lättflytande konsistens.
Rör ner körsbärstomater och en sked chimichurri i skålen med rödlök precis innan servering.
TIPS: Det är viktigt att ingredienserna i chimichurrin är finhackade.
Lägg upp empanadas, potatis och en klick aioli på tallrikar.
Servera tomatsallad och chimichurri i skålar vid sidan av.
TIPS: Traditionellt sett äter man empanadas genom att tillsätta en sked chimichurri till empanadan för varje bit.