Det sydostasiatiska köket kännetecknas av lättlagade rätter med olika starka aromatiska komponenter. Det får du ett exempel på här med detta spännande recept med massor av härliga ingredienser. Vitlöksriset sköter sig själv på spisen, samtidigt som vi steker fläskfärs och grönsaker med asiatiska kryddor, och så toppar vi med sesammajonnäs och kålrabbi. Enklare än så här blir det inte att laga asiatiskt!
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
1 st
Vitlöksklyfta
150 g
Jasminris
½ st
Kålrabbi, vit
1 st
Morot
1 st
Pak choi
4 g
Ga-Laksa
12.5 ml
Sojasås
(Innehåller Vete, Soja, Gluten)
50 g
Svart sesammajonnäs
(Innehåller Senap, Soja, Gluten, Vete, Sesam, Ägg)
250 g
Fläskfärs
½ msk
Olivolja (steg 1)
3 dl
Vatten (steg 1)
½ tsk
Salt (steg 1)
¼ tsk
Salt (steg 4)
1 tsk
Socker (steg 5)
½ msk
Olivolja (steg 3)
Finhacka eller pressa vitlök.
Hetta upp olivolja [½ msk | 1 msk] i en medelstor kastrull på medelvärme. Fräs vitlök i 30 sek, eller tills väldoftande.
Tillsätt vatten [3 dl | 6 dl] och koka upp. Rör i ris och salt [½ tsk | 1 tsk], sänk till medellåg värme och sjud under lock i 12 min.
Ta av kastrullen från värme och låt vila under lock i 10 min.
TIPS: Riset ska ångkoka, så tjuvkika inte!
Skala och skär kålrabbi [1/2 st, 2P] i 1/2 cm tunna stavar. Krydda med en nypa salt.
Skär morot (oskalad) i tunna halvmånar.
Grovhacka pak choi.
Hetta upp olivolja [1/2 msk | 1 msk] i en stor stekpanna på medelhög värme.
Stek morot tills mjuk, 3–4 min.
Tillsätt pak choi och stek tills mjuk, 2 min.
Krydda med salt och peppar och ställ åt sidan i en skål.
Hetta upp samma stekpanna på medelhög värme och tillsätt eventuellt en ny skvätt olivolja.
Stek färs, Ga-Laksa och salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] i 4–5 min, eller tills brynt.
VIKTIGT: Köttet är färdiglagat när det är utan inslag av rosa.
Tillsätt stekta grönsaker, sojasås [1/2 påse, 2P] och socker [1 tsk | 2 tsk] till stekpannan.
Blanda väl och stek i 1–2 min, tills uppvärmt. Smaka av med salt och peppar.
Lägg upp ris i skålar och toppa med fläskfärs och stekta grönsaker.
Servera med sesammajonnäs och garnera med kålrabbi.