Kolja är en torskfisk med fast kött som är lika god stekt som ugnsbakt. I dagens recept tillagar vi den i en krämig kokossås med inspiration från Thailand och kryddar med citrongräs och thaibasilika. Vårt kokta ris får extra smak av färsk ingefära och vi vänder tunna morotsband i lime som ett syrligt tillbehör. Till sist toppar vi vår fiskrätt med hackade jordnötter och färsk chili.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
250 g
Kolja
(Innehåller Fisk)
100 ml
Kokosmjölk
1 st
Citrongräs
½ st
Lime
4 g
Grönsaksbuljong
(Innehåller Selleri)
150 g
Jasminris
2 st
Morot
1 st
Ingefära
1 portionspåse
Thaibasilika
1 st
Röd chili
20 g
Saltade jordnötter
(Innehåller Jordnötter Kan innehålla Sesam, Nötter)
1 msk
Smör (steg 1)
3 dl
Vatten (steg 1)
½ tsk
Salt (steg 1)
2 msk
Vetemjöl (steg 3)
¼ tsk
Salt (steg 3)
1 msk
Olivolja (steg 3)
1.5 dl
Vatten (steg 4)
¼ tsk
Salt (steg 4)
Riv ingefära (oskalad) fint.
Hetta upp smör [1 msk | 2 msk] i en medelstor kastrull på medelvärme.
Fräs ingefära [2 tsk | 4 tsk] i 30 sek, eller tills väldoftande.
Tillsätt vatten [3 dl | 6 dl] och koka upp.
Rör i ris och salt [½ tsk | 1 tsk], sänk till medellåg värme och sjud under lock i 12 min.
Ta av kastrullen från värme och låt vila under lock i 10 min.
TIPS: Riset ska ångkoka, så tjuvkika inte!
Skala morot i långa band med en potatisskalare.
Skär lime [1/2 st, 2P] i klyftor.
Blanda morot, limesaft och en nypa salt i en medelstor skål.
Banka citrongräs med en träslev och halvera det sedan på längden.
Blanda vetemjöl [2 msk | 4 msk], salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] och en nypa peppar i en djup tallrik.
Torka fisk med hushållspapper och krydda med en nypa salt.
Vänd fisk i mjöl.
Hetta upp olivolja [1 msk | 2 msk] i en stor stekpanna på medelhög värme.
Stek fisk i 1–2 min per sida, eller tills lätt brynt.
Tillsätt vatten [11/2 dl | 3 dl], grönsaksbuljong, citrongräs, kokosmjölk [1/2 paket, 2P] och salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] till stekpannan.
Sänk till medelvärme och sjud tills fisk är färdiglagad och sås har tjocknat, ca 3–4 min.
TIPS: Fisken är färdiglagad när köttet är ogenomskinligt i mitten.
Under tiden, finhacka thaibasilikablad.
Kärna ur och skär chili i tunna skivor.
Grovhacka jordnötter.
Plocka bort citrongräs och rör ner thaibasilika i såsen precis innan servering.
Krydda med saft från resterande lime och en nypa salt.
Lägg upp ingefärsris, kokoskolja och morot på tallrikar.
Toppa fisk med kokossås och garnera med färsk chili och hackade jordnötter.
TIPS: Skippa chili eller använd mindre om du inte tycker om stark mat.