topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Thailändsk kokos-kolja

Thailändsk kokos-kolja

med ingefärsris och saltade jordnötter

Kolja är en torskfisk med fast kött som är lika god stekt som ugnsbakt. I dagens recept tillagar vi den i en krämig kokossås med inspiration från Thailand och kryddar med citrongräs och thaibasilika. Vårt kokta ris får extra smak av färsk ingefära och vi vänder tunna morotsband i lime som ett syrligt tillbehör. Till sist toppar vi vår fiskrätt med hackade jordnötter och färsk chili.

Allergener:
Fisk
Selleri
Jordnötter

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.

Tillagningstid25 minuter
25 minuter
NivåLätt

Ingredienser

Antal portioner

250 g

Kolja

(Innehåller Fisk)

100 ml

Kokosmjölk

1 st

Citrongräs

½ st

Lime

4 g

Grönsaksbuljong

(Innehåller Selleri)

150 g

Jasminris

2 st

Morot

1 st

Ingefära

1 portionspåse

Thaibasilika

1 st

Röd chili

20 g

Saltade jordnötter

(Innehåller Jordnötter Kan innehålla Sesam, Nötter)

Ingår inte i din leverans

1 msk

Smör (steg 1)

3 dl

Vatten (steg 1)

½ tsk

Salt (steg 1)

2 msk

Vetemjöl (steg 3)

¼ tsk

Salt (steg 3)

1 msk

Olivolja (steg 3)

1.5 dl

Vatten (steg 4)

¼ tsk

Salt (steg 4)

sideBannerName

Näringsvärden

Energi (kJ)3209 kJ
Energi (kcal)767 kcal
Fett30.4 g
varav mättat14.2 g
Kolhydrater82.3 g
varav socker9.2 g
Protein40.9 g
Salt3.6 g

Köksredskap

Stekpanna
Rivjärn
Kastrull

Instruktioner

Koka ris
1

Riv ingefära (oskalad) fint.

Hetta upp smör [1 msk | 2 msk] i en medelstor kastrull på medelvärme.

Fräs ingefära [2 tsk | 4 tsk] i 30 sek, eller tills väldoftande.

Tillsätt vatten [3 dl | 6 dl] och koka upp.

Rör i ris och salt [½ tsk | 1 tsk], sänk till medellåg värme och sjud under lock i 12 min.

Ta av kastrullen från värme och låt vila under lock i 10 min.

TIPS: Riset ska ångkoka, så tjuvkika inte!

Förbered frukt och grönt
2

Skala morot i långa band med en potatisskalare.

Skär lime [1/2 st, 2P] i klyftor.

Blanda morot, limesaft och en nypa salt i en medelstor skål.

Banka citrongräs med en träslev och halvera det sedan på längden.

Stek fisk
3

Blanda vetemjöl [2 msk | 4 msk], salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] och en nypa peppar i en djup tallrik.

Torka fisk med hushållspapper och krydda med en nypa salt.

Vänd fisk i mjöl.

Hetta upp olivolja [1 msk | 2 msk] i en stor stekpanna på medelhög värme.

Stek fisk i 1–2 min per sida, eller tills lätt brynt.

Laga sås
4

Tillsätt vatten [11/2 dl | 3 dl], grönsaksbuljong, citrongräs, kokosmjölk [1/2 paket, 2P] och salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] till stekpannan.

Sänk till medelvärme och sjud tills fisk är färdiglagad och sås har tjocknat, ca 3–4 min.

TIPS: Fisken är färdiglagad när köttet är ogenomskinligt i mitten.

Krydda sås
5

Under tiden, finhacka thaibasilikablad.

Kärna ur och skär chili i tunna skivor.

Grovhacka jordnötter.

Plocka bort citrongräs och rör ner thaibasilika i såsen precis innan servering.

Krydda med saft från resterande lime och en nypa salt.

Servera
6

Lägg upp ingefärsris, kokoskolja och morot på tallrikar.

Toppa fisk med kokossås och garnera med färsk chili och hackade jordnötter.

TIPS: Skippa chili eller använd mindre om du inte tycker om stark mat.

Meal right image

Upptäck liknande recept

Meal left image